De man die op Prinsjesdag vorig jaar een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, hoeft niet de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De rechter oordeelde dat de man, Erwin L., volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij moet verplicht een psychiatrische behandeling ondergaan.

L. liep eerder weg bij de rechtszaak. Hij wilde het vonnis niet langer aanhoren, nadat de rechter al had gezegd hem als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen.

Opname

Door zijn ontoerekeningsvatbaarheid kon de rechtbank hem geen straf opleggen, maar hem wel veroordelen tot gedwongen opname in een psychiatrische instelling, zoals nu is gebeurd. De opname is voor maximaal één jaar.

L. werd uiteindelijk veroordeeld voor het beledigen van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, vernieling van de Gouden Koets en poging tot mishandeling van twee lakeien die naast de koets liepen.

Waanstoornis

Na onderzoek bij het Pieter Baan Centrum, dat L. verplicht moest ondergaan, stelde de psychiater een aantal dingen vast. L. lijdt aan een waanstoornis en heeft geen inzicht in zijn ziekte. Volgens de psychiater van het Openbaar Ministerie is een jaar te kort om de stoornis te behandelen.

L. gooide de kaarshouder naar de Gouden Koets tijdens de traditionele rijtour door Den Haag. Hij zegt dat hij dat deed, omdat hij vindt dat koningin Beatrix niet rechtmatig op de troon zit. Hij gaat in hoger beroep.

STER reclame