Premier Rutte vindt dat de samenwerking met de PVV prima verloopt en hij zegt dat het kabinet met betrekking tot Europa geen afspraken heeft gemaakt met de gedoogpartner.

De premier reageerde tijdens zijn wekelijkse persconferentie op PVV-leider Wilders. Die noemde eerder op de dag de samenwerking met VVD en CDA een 'verstandshuwelijk'. Ook zei hij dat het komende begrotingsjaar "op verschillende punten het jaar van de waarheid" wordt. "Het is onze intentie om het kabinet de rit uit te laten zitten, maar niet tegen elke prijs."

Eurofiel

Wilders hekelde ook het eurofiele beleid van het kabinet. "We zijn van een andere planeet. Als wij op het punt van Europa van Mars komen, komt het kabinet van Pluto."

De PVV-voorman zei dat het kabinet "een probleem" krijgt met de gedoogpartner als Nederland het aan Griekenland geleende geld niet terugkrijgt, en als het kabinet verder gaat met het overdragen van nationale bevoegdheden aan Europa.

In een reactie daarop zei Rutte: "Bij Wilders gaat de buitenlandse politiek niet verder dan Vlaanderen en Israël."

Open LAT-relatie

CDA-vicepremier Verhagen vindt dat er helemaal geen sprake is van een huwelijk tussen het kabinet en de PVV, dus ook niet van een verstandshuwelijk. Bij een minderheidskabinet kun je wat hem betreft beter spreken van een open LAT-relatie, "want soms gaan we ook relaties aan met andere partijen".

STER reclame