NOS NieuwsAangepast

Miljoenennota online van minuut tot minuut

De Miljoenennota 2012 staat al op internet. Het stuk van het kabinet zou eigenlijk morgen pas openbaar worden gemaakt. Het ministerie van Financiën heeft bevestigd dat het om de echte Miljoenennota gaat. Volg hier de ontwikkelingen van minuut tot minuut.

21.41 uur: Einde liveblog

21.17 uur: Overzicht maatregelen

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen en bezuinigingen uit de ministriële begrotingen vindt u hier.

20.35 uur: Rutte schrijft Kamerbrief

Premier Rutte schrijft dat het "niet had mogen gebeuren" dat de Miljoenenota bijna een dag eerder bekend is gemaakt. Het is gebeurd door een menselijke fout bij een extern bureau, zo schrijft hij.

20.10 uur: Oproep NOS Net

De redactie van NOS Net vraagt om de mening van iedereen op de plannen van het kabinet en heeft een oproep geplaatst. Wat betekenen de plannen in de praktijk? Wat zijn goede punten uit de stukken? Wat zijn minder goede punten? Wat zullen de concrete gevolgen zijn?

19.30 uur: Excuses Facetbase

Op de website van het internetbedrijf Facetbase is een schriftelijke verklaring geplaatst, waarin excuus wordt aangeboden voor de gang van zaken.

19.04 uur: Begrotingsstukken online

Alle begrotingstukken staan op de website rijksbegroting.nl.

18.29 uur: Reactie Wilders

De PVV-leider vindt dat het kabinet zijn best doet om de pijn voor met name de middeninkomens te verzachten. "Dat er helaas moet worden ingegrepen, dat wisten we en daar hebben we ook voor getekend," zegt PVV-leider Wilders. Hij spreekt wel van een "eurofiele begroting."

18.28 uur: Verklaring Financiën

Het ministerie komt met een nieuwe reactie en zegt dat er een fout is opgetreden in de testomgeving van de website. "Er is per ongeluk getest met de echte Miljoenennota. Dat had niet gemoeten. Verder is er ook getest met een veel te voor de handliggende internetadres. De test en de publicatie van de stukken zijn uitbesteed aan het bedrijf Facetbase. Er wordt nu uitgezocht hoe het daar heeft kunnen fout gaan."

18.15 uur: Kamer wil opheldering

Tijdens een ordedebat in de Tweede Kamer maken Kamerleden duidelijk dat ze in een brief van premier Rutte opheldering willen over de oorzaak van de onbedoelde publicatie van de Miljoenennota.

18.13 uur: Alle begrotingsstukken worden openbaar

Het ministerie van Financiën maakt bekend dat alles Prinsjesdagstukken zo snel mogelijk bekend worden gemaakt.

18.11 uur: Reactie SP

SP-fractievoorzitter Roemer noemt het een "flater" dat de stukken naar buiten zijn gekomen. "De overheid en ICT gaan geloof ik niet zo goed samen." Verder noemt hij de begroting "hard en kil". "Door de maatregelen wordt de maatschappij in tweeën gespleten, tussen jong en oud, gezond en ziek. In plaats van de bezuinigingen over een langere periode uit te smeren, gaan ze gewoon door met hakken."

17.43 uur: Kamervoorzitter wil stukken openbaar

Kamervoorzitter Verbeet wil dat ook de begrotingsstukken openbaar worden, nu de Miljoenennota en de MEV op straat liggen. "Dan kunnen de Kamerleden zich goed voorbereiden op het Algemene Beschouwingen," aldus Verbeet.

17. 40 uur: GroenLinks spreekt over "Haagse bluf"

Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Sap blijkt uit de Miljoenennota dat het kabinet wel zegt dat het financieel orde op zaken stelt, maar dat het er niet in slaagt om de overheidsbegroting op orde te krijgen. "Het hele verhaal van orde op zaken dat het kabinet zo graag uitdraagt, blijkt Haagse bluf."

17.36 uur: PvdA'er Cohen reageert

De PvdA-leider Cohen vindt dat uit de stukken duidelijk blijkt dat het kabinet geen antwoord heeft op de de Euro-crisis. Ook wijst hij erop dat de kwestbare groepen het hardst worden getroffen.

17.26 uur: MEV ook online

Macro-Economische Verkenningen (MEV) ook online op de site van het Centraal Planbureau en de NOS.

17.25 uur: VVD'er Blok: klunzig

Fractievoorzitter Blok vindt het, net als zijn collega's vervelend dat de stukken op straat liggen. Hij noemt de begroting "een knap stukje werk".

17.19 uur: VNO-NCW is niet ontevreden

Voorzitter Wientjes van VNO-NCW is niet ontevreden over de maatregelen van het kabinet voor 2012. Wientjes treft er "veel ondernemerschap' in aan.

17.10 uur: CDA-fractievoorzitter Buma

CDA-fractievoorzitter Buma geeft al een inhoudelijke reactie op de Miljoenennota. "Het kabinet moet inzetten op het wegwerken van de schulden". En hij is blij dat er allemaal maatregelen in staan om de meest kwetsbaren in de samenleving te beschermen. Dat de Miljoenennota nu al op straat ligt, noemt hij "buitengewoon teleurstellend."

16.53 uur: Financiën: hele stomme fout

Het ministerie van Financiën spreekt over een hele stomme fout dat het stuk per ongeluk al online is gezet. "Er wordt veel voorbereid voor Prinsjesdag. Dingen worden klaargezet voor internet. We zoeken nog hoe en wie en waarom."

16.51 uur: De link geblokkeerd

De link is geblokkeerd, maar de NOS heeft er een .pdf bestand van gemaakt. Die is nog wel te lezen.

16.49 uur: Donner betreurt de gang van zaken

Minister Donner van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de beveiliging van overheidssites. "Ik betreur het. Dit is niet de bedoeling. Ik ga uitzoeken hoe het zit."

16.35 uur: CU: hoe dom kun je zijn?

Kamerlid Schouten van de ChristenUnie is verbijsterd dat het stuk op internet staat. "Hoe dom kun je zijn? Ik ben met stomheid geslagen."

16.26 uur: Bram Talman vond de nota

De twittteraar Multesimus heet Bram Talman. In de live-uitzending van de NOS vertelt hij hoe gemakkelijk was om de link te vinden. Hij heeft de url van de Miljoenennota van vorig jaar gepakt en alleen het jaartal veranderd."Het zegt veel hoe klakkeloos onderwerpen op internet worden gezet", aldus Bram Talman.

16.24 uur: Fractievoorzitters beraden zich

In de Tweede Kamer wordt ook met verbazing gereageerd op het nieuws. De fractievoorzitters beraden zich op een reactie.

16.16 uur: Bleker "Nederland en de wereld vergaat niet"

Staatsecretataris Bleker van Landbouw vindt het vervelend, maar blijft nuchter. "Nederland en de wereld vergaat niet."

16.14 uur: Prinsjesdag2011.nl heeft proefgedraaid

De directeur communicatie van het ministerie van Financiën, Remco Dolstra, twitterde even voordat het miljoenennotalek bekend werd nog over de site. "Heb net proefgedraaid met voor devices geschikte prinsjesdag2011.nl site. Morgen 14 uur online. Handig om begrotingsstukken binnen te halen!" Kort daarna bleek echter dat iedereen de miljoenennota al kon lezen.

16.10 uur: RVD wil nog niets bevestigen

Ergens in de middag komt de Rijksvoorlichtingsdienst met een reactie. De RVD wil nog niet zeggen wat er mis is gegaan.

16.00 uur: Media melden dat de Miljoenennota op internet staat

15.50 uur: Twitteraar Multesimus heeft de stukken gevonden

Twitteraar Multesimus is het gelukt om de link van de Miljoenenota 2012 te vinden. Hij twittert "heb de miljoenennota 2012 gevonden. Christ wat slecht beveiligd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl