Door correspondent Robert Portier in Sydney

In Australië is een nieuwe dolfijnsoort ontdekt. De Burrunan leeft in het zuiden van het land en er zijn slechts 150 exemplaren van bekend. Het is pas de derde dolfijnsoort die in Australië is ontdekt sinds het einde van de 19e eeuw.

Er zijn slechts twee groepen van de nieuwe soort bekend. Onderzoekers gingen er altijd van uit dat die groepen waren samengesteld uit tuimelaars, dezelfde soort dolfijnen die in het Dolfinarium te zien is. De ontdekking kwam tot stand door de schedels met elkaar te vergelijken. Die van de nu ontdekte soort bleken kleiner te zijn. Ook bleek dat ze ander dna hebben en minder donker zijn dan hun bekende neefje.

De dolfijn zal officieel Tursiops Australis gaan heten. De meer toegankelijke soortnaam wordt Burrunan. Dat is het Aboriginalwoord voor 'grote vis van de bruinvissoort'.

Baai van Melbourne

De nieuwe soort leeft al jarenlang in de drukke baai van Melbourne, gewoon onder de neus van de bewoners. Die hebben ze dus regelmatig voorbij zien zwemmen, zonder te beseffen dat het om een nieuwe soort ging. De tweede groep leeft bij de toeristische Gippsland Lakes, 300 kilometer daar vandaan. Onderzoekers gaan nu bekijken waar de nieuwe soort nog meer voorkomt.

"We gaan vooral proberen om de soort in stand te houden", aldus een van de wetenschappers die de soort ontdekte. "Het zou eeuwig zonde zijn om een nieuwe dolfijnsoort te ontdekken, en die weer te verliezen."

STER reclame