De Zwitserse bank UBS heeft ontdekt dat een van zijn handelaren een miljardenverlies heeft veroorzaakt. Volgens de bank was de handelaar niet bevoegd voor transacties met zulke grote bedragen.

"Het onderzoek loopt nog, maar naar we nu kunnen overzien zal de schade rond de twee miljard dollar liggen", meldde een woordvoerder voor het openen van de beurs.

De politie in Londen heeft de handelaar inmiddels aangehouden. Hij werd midden in de nacht van zijn bed gelicht. De 31-jarige UBS-medewerker wordt verdacht van fraude en machtsmisbruik.

Averij

De bank dreigt door de fout in het derde kwartaal verlies te lijden. Na de bekendmaking daalde het aandeel van de Zwitserse bank met ruim zeven procent.

Volgens de bank heeft de fout geen invloed heeft op het geld van klanten. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Het vertrouwen in UBS liep in 2008 grote averij op toen bleek dat de bank veel had geïnvesteerd in twijfelachtige hypotheken. UBS kreeg Zwitserse staatssteun en ook de Amerikaanse centrale bank schoot met 77 miljard dollar hulp bij.

Banen weg

Vorige maand maakte de bank nog bekend 3500 banen te zullen schrappen om kosten te besparen. Wereldwijd werken er 65.000 mensen bij UBS.

Met 2 miljard dollar schade is het schandaal een van de grotere bankfraudes van de afgelopen jaren. In 2010 verloor een handelaar van Société Générale 4,9 miljard euro bij speculatie.

In 1995 ging de oudste Britse investeringsbank, Barings, failliet toen handelaar Nick Leeson 1,4 miljard dollar verloor.

STER reclame