China heeft opnieuw een voedselschandaal: gootolie.

Gootolie is afgedankte spijsolie, die eerder in restaurantkeukens is gebruikt. De verkregen olie wordt middels een relatief goedkope zuivering weer gebruiksklaar gemaakt. Etiketje erop en doorverkopen.

Soms wordt de olie door restaurants voor een prikje doorverkocht aan bedrijven die zeggen dat de olie wordt geraffineerd tot bio-brandstof. Soms wordt de olie door bendes teruggewonnen uit de afvoer van restaurants. Vandaar de naam gootolie.

Wijdverbreid

De arrestaties van de olievervalsers geven in ieder geval de indruk dat de praktijk wijdverbreid is: in 14 provincies werden 32 mensen gearresteerd. Honderdduizend liter gebruikte olie werd aangetroffen in zes illegale raffinaderijtjes.

Volgens wetenschappers is gootolie kankerverwekkend. Vorig jaar meldden de Chinese media al dat waarschijnlijk een tiende van de in restaurants gebruikte spijsolie gerecycled is.

Groeihormonen

De afgelopen jaren zijn voedselschandalen in China flink toegenomen. Het meest bekend is het melkschandaal waarbij melamine door de melk werd gedaan, om te verhullen dat de melk was aangelengd met water. Het gevolg: zes dode kinderen en 300.000 zieken.

Maar daarmee is het niet opgehouden. Het afgelopen jaar dook er varkensvlees met groeihormonen op waar mensen ziek van werden en explodeerden in de provincie Jiangsu watermeloenen door kwistig gebruik van chemicaliën.

Ook duikt er nog regelmatig vervuilde melk op in China. Veel Chinese ouders kopen daarom voor hun kinderen alleen nog poedermelk als ze zeker weten dat hij uit het buitenland komt.

STER reclame