De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week voor bijna 14 miljard euro aan staatsleningen van probleemlanden opgekocht. Volgens de obligatiemarkt gaat het daarbij vooral om Italiaanse en Spaanse staatsobligaties.

De ECB is begin augustus weer begonnen met het opkopen van schuldpapier omdat de rente van Italië en Spanje opliep tot meer dan 6 procent. Na de interventies zakten de rentes naar rond de 5 procent.

Maar de rente voor Italiaanse staatsobligaties is de voorbije week weer opgelopen naar meer dan 5,5 procent, de interventies ten spijt. De recente spanningen rond Griekenland en de zorgen over een oplossing maken geld lenen voor de andere zwakke eurolanden duurder.

Miljarden

De voorbije vijf weken heeft de ECB al voor 69 miljard euro opgekocht. Vorig jaar en begin dit jaar deed de ECB dit ook al voor Griekenland, Portugal en Ierland. In totaal heeft de ECB nu voor 143 miljard euro aan schuldpapier uit de markt gehaald.

Het opkoopprogramma is omstreden. Vorige week vrijdag stapte de tweede man van de ECB op, de Duitse econoom Jürgen Stark. Hij is het niet eens met dit beleid, omdat het zorgt voor inflatie en de ECB opzadelt met een enorme schuld.

STER reclame