NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Meesterwerk Rembrandt even terug

'De Heilige Familie' van Rembrandt zal dit jaar tijdelijk weer even terugkeren naar Amsterdam. De Nieuwe Kerk krijgt het werk uit 1645 vijf weken lang te leen om tentoon te stellen.

Het doek werd in 1772 gekocht door de Russische keizerin Catharina de Grote uit een collectie in Parijs. Sindsdien maakt het onderdeel uit van de collectie van de Hermitage.

Huiselijk

Het schilderij toont het kindje Jezus, Maria en Jozef in een huiselijke sfeer: Maria past op de slapende baby, terwijl timmerman Jozef aan zijn werkbank staat. Om hen heen vliegen kleine engeltjes.

In de kerk zal het werk, 117 bij 91 centimeter groot, worden opgehangen in het hoogkoor, de plek waar vroeger het altaar stond.

Traditie

Met de komst van het meesterwerk start De Nieuwe Kerk een traditie om elk jaar een directeur van een vermaard museum te vragen een stuk te kiezen voor een tentoonstelling. Directeur Piotrovsky van de Hermitage bijt het spits af.

"Het tentoon te stellen meesterwerk kan met alle wereldgodsdiensten te maken hebben", aldus een woordvoerder. "Steeds zal het gaan om een belangrijk werk dat vraagt om contemplatie en introspectie, dat schittert in het hoogkoor en uitnodigt tot het maken van een 'pelgrimstocht'."

Het schilderij is te bezichtigen van 11 oktober tot en met 13 november.

STER reclame