NOS NieuwsAangepast

Contact met Happy Feet verloren

Er is onduidelijkheid over het lot van Happy Feet, de keizerspinguïn die begin deze maand werd teruggebracht naar de Zuidelijke IJszee. Het bedrijf dat hem volgt via een gps-tracker, krijgt geen signalen meer van hem binnen.

De zender die Happy Feet om heeft, registreert wanneer de pinguïn het wateroppervlak bereikt. Sinds vrijdag is dat niet meer gebeurd, zo laat een woordvoerder van satellietbedrijf Sirtrack weten.

"Of hij is de zender kwijtgeraakt of iets anders heeft Happy Feet ervan weerhouden naar boven te komen." Pinguïns moeten iedere paar minuten naar het wateroppervlak om adem te halen.

Soortgenoten

De woordvoerder van Sirtrack wil nog geen speculaties doen over het lot van de pinguïn. "We hopen dat Happy Feet gewoon op weg naar huis is."

Anderen vrezen dat Happy Feet misschien is opgegeten door een haai of orka. Ook kan hij alsnog zijn bezweken en gezonken.

Sinds 4 september heeft het dier nog geen 100 kilometer afgelegd van de 2625 kilometer die hem scheidt van zijn soortgenoten op Antarctica.

Verdwaald

Happy Feet kwam afgelopen juni per ongeluk terecht in Nieuw-Zeeland, nadat hij was verdwaald op zee.

Het dier was ernstig verzwakt. Hij werd vier keer geopereerd en sterkte gedurende twee maanden voldoende aan om terug te keren naar de natuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl