In de Kloosterkerk in Den Haag zijn de aanslagen van 11 september 2001 herdacht. Premier Rutte zei in zijn toespraak dat de aanslagen het hart van de hele wereld raakten.

Rutte sprak ook over Ingeborg Lariby, de Nederlandse vrouw die omkwam bij de aanslag op de Twin Towers. Zij woonde in New York en was het enige dodelijke slachtoffer uit Nederland.

"Vandaag denken we terug aan die zwarte dag toen het ondenkbare gebeurde. Toen bijna 3000 mensen uit meer dan negentig landen hun leven verloren in een serie laffe terroristische aanslagen", zei Rutte in een toespraak in het Engels in de kerk.

"De harde realiteit is dat het terrorisme na 9/11 niet direct is overwonnen, zoals de latere aanslagen op Bali, Londen en Madrid hebben laten zien. Maar stap voor stap komen we wel verder, want onvrijheid en fundamentalistisch geweld zijn uiteindelijk nooit bestand tegen mensen die hun lot in eigen hand nemen."

Terrein gewonnen

Ook de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Fay Hartog Levin, sprak op de bijeenkomst. Ook volgens haar wordt er terrein gewonnen in de strijd tegen terreur.

"Steeds vaker kijken samenlevingen naar een vreedzaam politiek proces. Dat is een veel belangrijker instrument dan terreur, zoals we kunnen zien aan de Arabische Lente."

STER reclame