Obama presenteert herstelplan

Aangepast

President Obama heeft in een speech tot het Congres een omvangrijk economisch herstelplan aangekondigd.

Het plan bestaat uit onder meer een verlaging van de belastingen voor zowel werknemers als bedrijven. Ook wordt geïnvesteerd in onderwijs en infrastructuur. Heel het pakket kost een kleine 450 miljard dollar.

De maatregelen moeten de hoge werkloosheid van ruim 9 procent terugdringen en voorkomen dat de economie opnieuw in een recessie belandt. In zijn toespraak tot het Huis van Afgevaardigden en de Senaat riep Obama Democraten en Republikeinen op de gelederen te sluiten.

Fiat

"De vraag is hoe we met het gegeven van een crisis die maar voortduurt, het politieke circus stoppen en de economie weer op gang helpen."

Obama wil dat het Congres uiterlijk eind dit jaar zijn fiat geeft aan het wetsvoorstel, maar of dat lukt is verre van zeker. Tot nu toe hebben de Republikeinen zijn economische plannen steeds afgewezen.

Huizenmarkt

Econoom Bart van Ark van de Rijksuniversiteit Groningen denkt dat de vannacht gepresenteerde voorstellen niet helemáál kansloos zijn. "De helft van de plannen bestaat uit belastingverlagingen en die worden door de Republikeinen wel geaccepteerd."

De plannen kunnen volgens Van Ark bijdragen aan herstel van vertrouwen in de economie. "Dat is zo laag, dat een recessie op de loer ligt."

Ook geven de maatregelen een stimulans aan de economie. "Maar dat is een heel beperkte stimulans. Het grote probleem van de Amerikaanse economie, de huizenmarkt, wordt er niet door opgelost."

STER Reclame