In Groot-Brittannië mogen homo's vanaf november weer bloed gaan geven. Het verbod op donatie door homoseksuelen en biseksuelen wordt opgeheven, zo heeft de regering besloten. Er blijft wel één voorwaarde staan, mannen mogen het jaar voor de donatie geen seks hebben gehad met een andere man.

Het verbod in Groot-Brittannië werd in de jaren '80 ingevoerd, om te voorkomen dat mensen met hiv werden besmet. Maar nieuw onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het verbod niet meer nodig is. De Britse bloedbank screent al het gedoneerde bloed op hiv en andere ziekten, maar tijdens de zogenoemde 'window period' na de besmetting is het virus niet te detecteren.

Commissielid Deirde Kelly van de commissie die onderzoek deed naar het verbod, zegt tegen de BBC dat de ontwikkelingen zodoende zijn dat het verbod kan worden opgeheven. Het testen van gedoneerd bloed is dusdanig verbeterd dat de kans op fouten kleiner is en ook de 'window period' is verkort. Volgens Kelly is het risico bij een periode van een jaar even groot als bij een permanent verbod op bloeddonatie.

Groot-Brittannië is niet het enige land dat een donatieverbod opheft. In Zuid-Afrika moet er een half jaar tussen seks en donatie zitten, in Australië, Zweden en Japan geldt ook één jaar. In Nederland speelt de discussie al langer, maar is er nog altijd een verbod. Een van de tegenstanders van een verbod is D66. De partij nam in mei tijdens een partijcongres een motie aan, waarin staat dat homo's niet alleen vanwege hun seksuele geaardheid mogen worden uitgesloten van donatie. D66 liet in reactie op het nieuws uit Groot-Brittannië weten dat Nederland een voorbeeld aan hen moet nemen.

STER reclame