Kroes verplicht noodsysteem in auto

Aangepast op

Vanaf 2015 moet in nieuwe auto's een automatisch belsysteem zitten dat bij ongelukken onmiddellijk de nooddiensten waarschuwt. Eurocommissaris Kroes heeft dat aangekondigd.

Wanneer het zogeheten 'eCall'-systeem een hevige schok registreert, belt het automatisch 112 en geeft de positie van het voertuig door. Daarmee wordt de tijd gehalveerd die ambulances en politie nodig hebben om op de plek van het ongeluk te komen.

Levens redden

Het meldsysteem kan ook door de bestuurder of een passagier worden geactiveerd met een druk op een knop. In beide gevallen komt er, naast het verzenden van automatische gegevens, ook een telefoonverbinding tot stand. Zo kan de hulpverlener nagaan of de personen in het voertuig nog aanspreekbaar zijn.

Kroes verwacht dat het systeem elk jaar honderden levens redt. Twee jaar geleden werd de daling van het aantal verkeersslachtoffers door 'eCall' nog op 2.500 geschat.

Te duur

In 2009 is geprobeerd om het systeem op vrijwillige basis in te voeren, maar dat stuitte op veel weerstand. Onder meer Frankrijk, Groot-Brittanniƫ en Denemarken vonden het systeem te duur. Het inbouwen van het automatische belsysteem kost ongeveer honderd euro.

Naast de verplichting voor autoproducenten, moeten lidstaten garanderen dat 112-meldcentrales de oproepen kunnen afhandelen. Ook mogen de telefoonmaatschappijen geen kosten in rekening brengen voor een automatische noodmelding vanuit de auto.