All Blacks snakken naar tweede titel

time icon Aangepast

Met het WK rugby in eigen land voor de deur, denken veel Nieuw-Zeelanders terug aan de enige wereldtitel die het land ooit behaalde, die van 1987.

Het eerste WK rugby vond plaats in Australië en Nieuw-Zeeland. Zestien landen namen deel aan het prestigieuze toernooi om te bepalen wie zich vier jaar lang de beste van de wereld mocht noemen.

Nieuw-Zeeland opende het toernooi en veegde op Eden Park Italië van de mat met 70-6. Zonder al te veel moeite werd de finale gehaald waarin de ploeg veel te sterk bleek voor Frankrijk (29-9).

Sinds dat eerste WK zijn de Nieuw-Zeelanders bijna altijd goed voor de dag gekomen tijdens de mondiale eindronde. Afgezien van het vorige WK in 2007 (vijfde plaats), plaatsten de All Blacks zich altijd voor de halve finales.

Een kans op een tweede titel kregen ze tot nu maar één keer. In 1995 werd er echter in de finale verloren van Zuid-Afrika, dat toen voor het eerst sinds de afschaffing van de apartheid van de partij was.

Belangrijke titelkandidaat

Ook bij de editie van 2011 is het thuisland een belangrijke gegadigde om de felbegeerde Webb Ellis-Cup mee naar huis te nemen. Maar hoewel de Nieuw-Zeelanders de wereldranglijst aanvoeren, zal het geen gemakkelijk toernooi worden.

Om voor het eerst in 24 jaar weer wereldkampioen te worden moeten de Nieuw-Zeelanders allereerst bij de eerste twee geraken in een poule met Tonga, Canada, Japan en Frankrijk.

Geen 'holbewoner', wel profbokser

Tonga, Canada en Japan moeten geen probleem zijn voor de Kiwi's en de Haantjes. Maar juist deze Fransen kunnen een sta-in-de-weg worden voor de Nieuw-Zeelanders. De nummer twee van de poule loopt namelijk het 'risico' om in het vervolg van het toernooi de sterke Engelsen te treffen.

De Engelsen behoren samen met Zuid-Afrika, Australië en eerdergenoemde Fransen ook tot de favorieten voor de eindzege.

Opvallende afwezige bij Frankrijk is Sebastien Chabal. Deze imposante speler, door supporters vaak verbeeld als 'holbewoner', is gepasseerd door de bondscoach. Opvallende aanwezigen bij Nieuw-Zeeland zijn sterspeler Dan Carter en talent Sonny Bill Williams. Deze laatste moet zich als rugbytopper nog op het allerhoogste niveau bewijzen maar van Williams, die ook profbokser in het zwaargewicht is, wordt veel verwacht.

Het toernooi begint 9 september (10.30 uur Nederlandse tijd) met de wedstrijd Nieuw-Zeeland - Tonga. De NOS zendt vanaf de kwartfinales de wedstrijden live op televisie uit. Op internet is zondag de wedstrijd Zuid-Afrika - Wales te zien.

Online zijn de wedstrijden hier live te bekijken.

STER Reclame