Na dertig jaar weer onderzoek naar sekten

Aangepast

Na ruim dertig jaar komt er weer een onderzoek naar sekten in Nederland. Ook kunnen slachtoffers van sekten binnenkort waarschijnlijk terecht bij Meld Misdaad Anoniem. Deze twee beloften heeft minister Opstelten van Justitie woensdagmiddag gemaakt tijdens een debat over religieuze sekten in Nederland. Aanleiding voor de discussie was de Undercover in Nederland-uitzending over de omstreden sekte Miracle of love.

Na de spraakmakende uitzending drongen oppositiepartijen D66, PvdA en SP direct aan op onderzoek. Sinds 1980 was dit namelijk niet meer gedaan. In Belgie en Frankrijk zijn deze sekten wel onderwerp van het politieke debat geweest, in Frankrijk staat er zelfs vijf jaar gevangenisstraf op mentale manipulatie.

Gevangenis

Een van de initiatiefnemers is Magda Berndsen van D66. Zij ziet een sekte als een gevangenis met open deuren. "Op het moment dat vrijheid wordt ontnomen door gedwongen seksuele handelingen of gelddonaties dient er ingegrepen te worden. Maar dat is moeilijk omdat we nu nog zo weinig weten. Onderzocht zal moeten worden welke sekten er in Nederland zijn, wat de doelstellingen zijn en of daar strafbare feiten bij komen kijken. Psychische drang of hersenspoeling, dat kan niet in een land als Nederland."

Miracle of love De sekte waar nu meer over bekend is door de tv-uitzending, is Miracle of love. De sekte is over komen waaien uit de Verenigde Staten en zegt als doel te hebben mensen te ondersteunen bij het verdiepen van hun verbinding met God.