Geld vangen voor je gescheiden afval. Dat kan binnenkort in Pijnacker-Nootdorp. De gemeente start op 19 september met een proef. Op zes punten in de stad komen kleine afvalinleverplekken. Daar lever je gescheiden plastic, textiel, oud papier of kleine elektrische apparaten in.

Simpel

Het is heel simpel. Je legt je afval op een band en de computer berekent om hoeveel kilo het gaat en hoeveel geld je daarvoor krijgt. Een kilo plastic levert bijvoorbeeld 25 eurocent op, een kilo oud papier 5 cent. Vervolgens worden je gegevens geregistreerd en dan wordt het geld op je bankrekening gestort. Het afval gooi je vervolgens in een van de afvalcontainers.

Volgens de initiatiefnemer van de proef zijn de inleverpunten schoon en netjes en lijken ze niet op de enorme afvaldepots die vaak aan de rand van de stad te vinden zijn. "Afval inleveren moet zoiets worden als lege flessen inleveren bij de supermarkt. Het moet weinig moeite kosten en mensen moeten geen vieze handen krijgen."

Win-win situatie

De gemeente Pijnacker-Nootdorp spreekt van een win-win situatie. Het inleveren van gescheiden afval is goed voor het milieu, omdat de troep kan worden hergebruikt. Het afval wordt weer verkocht door de gemeente. En doordat er minder restafval is, hoeft er minder troep verbrand te worden. Dat scheelt geld en is beter voor het milieu.

Pilot

De pilot duurt negen maanden tot een jaar. Als het in Pijnacker-Nootdorp een succes is, zijn er misschien meer steden die geld gaan betalen voor gescheiden afval. Mensen die willen meedoen, hebben wel een pasje nodig. Ze moeten zich aanmelden bij www.ryck.nl, dat is de Nederlandse Recycle Bank.

STER reclame