Websites en diensten die alcoholcontroles melden moeten worden verboden. Dat vindt kamerlid Sharon Dijksma van de PvdA. Dijksma vertelde dit dinsdagavond in het NCRV-programma Altijd Wat. Volgens Dijksma gebruiken dronken bestuurders de informatie om de politie te ontlopen.

Op het internet en via de SMS kun je informatie krijgen over alcoholcontroles in je regio. Via Twitter zijn de meldingen zelfs gratis. Het Twitteraccount van alcoholcontroles.net heeft inmiddels een slordige 1600 volgers. Volgens de initiatiefnemer, die niet met naam op televisie wilde, schrikt de informatie zijn volgers af om met een slok op in de auto te stappen.

Knipperen mag niet

De diensten zijn een doorn in het oog van de politie en het Openbaar Ministerie. Het publiceren van de alcoholcontroles valt onder de wet voor vrijheid van informatie. Het gekke is wel dat deze diensten dus mogen, maar het onderling waarschuwen van bestuurders bijvoorbeeld met lichtsignalen is wel strafbaar. Daarvoor kun je een boete van 70 euro krijgen.

Als het aan Dijksma ligt dan maken we een uitzondering op de wet voor deze diensten. Doordat deze informatie beschikbaar is kunnen dronken automobilisten de controles omzeilen en is de drempel om dronken te rijden opeens een stuk lager. Ze gaat hiervoor een voorstel doen aan de ministers voor justitie en verkeer.

En flitsen dan?

Dat deze controles op het internet staan wist je misschien nog niet, maar het melden van flitsers is inmiddels sociaal geaccepteerd. Radiozenders zoals 3FM, Skyradio en 538 melden snelheidscontroles op snelwegen en zelfs de politie meldt een deel van hun controles op hun website.

Volgens Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie is er wel een onderscheid tussen snelheidsovertredingen en dronken bestuurders. Dronken achter het stuur kruipen is geen overtreding maar een misdrijf en wordt dus ook zwaarder bestraft. Omdat het effect van drank de gehele autorit gevaar op levert is het belangrijk overtreders aan te pakken. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je een paar snelheidcontroles van te voren verklapt mensen zich meer bewust worden van de pakkans en daarom minder hard gaan rijden. Donderdag legt Dijksma haar plannen voor aan de beide ministers. Het OM wacht de uitkomsten af.

Door: Tim

STER reclame