Het kabinet pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor een aparte eurocommissaris, die landen kan aanpakken die zich niet houden aan de Europese begrotingsregels.

Premier Rutte zei in een toelichting dat er nu allerlei branden worden geblust rond de euro. Maar dat soort situaties moet in de toekomst worden voorkomen, vindt het kabinet.

Stemrecht verliezen

Als landen afspraken niet nakomen, moeten ze hun begroting aanpassen. Doen ze dat niet, dan moeten ze allerlei hervormingen invoeren. Wanneer ook dat niet gebeurt, dan kunnen hun subsidies of stemrecht vervallen, aldus Rutte.

Lid blijven van de eurozone kan alleen als de landen zich aan de afspraken houden. En de aparte Eurocommissaris is het sluitstuk van de voorstellen.

Bevoegdheden

Veel partijen in de Tweede Kamer reageren positief op het plan. CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma prijst het kabinet, dat volgens hem nu als eerste in Europa met concrete voorstellen komt.

Ook de oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks zijn enthousiast. PvdA-Kamerlid Plasterk wil wel de erkenning van het kabinet dat landen op deze manier bevoegdheden overdragen aan Europa.

'Europese tiran'

De SP is fel tegen. Volgens die partij komt er nu een soort Europese tiran, die in Griekenland en Portugal de baas wordt.

Gedoogpartner PVV vindt de plannen onbevredigend. Landen die zich niet de afspraken houden, moeten uit de euro kunnen worden gezet, zegt de PVV.

STER reclame