NOS NieuwsAangepast

Rijk onderzoekt veiligheid websites

Het Rijk onderzoekt de mogelijkheid van een eigen veiligheidsgarantie voor overheidswebsites, zegt minister Donner. Er zijn berichten dat overheidssites niet honderd procent waterdicht zijn.

Iraanse hackers zijn erin geslaagd het bedrijf Diginotar uit Beverwijk te kraken, dat veel overheidssites in Nederland beveiligt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft lagere overheden opgeroepen alle risico's op een rij te zetten voor het geval de beveiliging inderdaad niet deugt. Certificaten van Diginotar worden gebruikt voor bijvoorbeeld gegevens van de Belastingdienst en DigiD.

CBS

Ook toeleveranciers van gegevens aan het Centraal Bureau voor de Statistiek kunnen problemen krijgen. Het CBS heeft een bandje ingesproken voor bezorgde bellers.

"U kunt bij het aanleveren van gegevens aan het CBS een melding krijgen over een niet-vertrouwd certificaat. Er is niets aan de hand met de veiligheid van het dataverkeer en uw gegevens blijven geheim. De verwachting is dat eind deze week de problemen opgelost zijn, maar de problemen worden niet door het CBS veroorzaakt en kunnen ook niet door het CBS worden opgelost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl