De EU-landen zijn het eens geworden over een olie-embargo tegen Syrië. Dat betekent ook dat er een verbod komt op het verzekeren en financieren van Syrische olie-exporten. Op die manier moet worden voorkomen dat andere landen baat hebben bij het Europese olie-embargo.

De Syrische export van olie naar Europa zou naar andere landen kunnen worden verscheept. Een verbod op verzekeren en financieren van die export belemmert dat.

De EU besloot ook dat er meer tegoeden worden bevroren, in totaal nu van 54 mensen en 12 bedrijven.

Beperkt

Minister Rosenthal zei gisteren al dat er snel een akkoord zou zijn over het olie-embargo. Hij zegt dat het regime in Syrië in het hart wordt geraakt als het geen olie kan verkopen. Hij denkt dat de Syrische bevolking niet zal worden getroffen.

Volgens Lucia de Geus van instituut Clingendael is het embargo beperkt, omdat het alleen Europese landen betreft. "Een VN-embargo was veel sterker geweest", zegt ze. "Een andere zwakte is dat het embargo pas in november ingaat. Dat geeft het regime de tijd daarop in te spelen."

Gevreesd wordt dat Syrië in de tussentijd omwegen vindt. Daarbij wordt gedacht aan de afzet van olie aan China. Dat land is als kleine speler bij de Syrische oliewinning betrokken in een consortium met onder meer Shell.

Shell zegt dat het voldoet aan de sancties. Het bedrijf wil pas reageren als het de volledige tekst van de EU heeft gelezen. Die wordt waarschijnlijk morgen gepubliceerd.

Illegale handel

De illegale handel kan ook toenemen, ondanks het verbod op verzekeren en financieren, zegt De Geus. "Er kan een illegale handel ontstaan in lichte olie, die niet wordt verzekerd. Je ziet nu al dat Syrië minder zware olie produceert en juist meer lichte olie. Dat is veel makkelijker verhandelbaar op de internationale markt."

"In juli wisten ze al dat dit embargo er zou kunnen komen. Je ziet dat Syrië daarop anticipeert."

Syrië is op de internationale oliemarkt een kleine speler, maar voor het land zelf zijn de olie-inkomsten belangrijk. Syrië produceert ongeveer 400.000 vaten olie per dag: 250.000 voor binnenlands gebruik, 150.000 gaan naar het buitenland.

STER reclame