NOS SportAangepast

Olympisch ticket voor vrouwenacht

De Nederlandse vrouwenacht is bij de WK roeien vijfde geworden en verzekerde zich daardoor van een ticket voor de Spelen.

De als gevolg van het norovirus zwaar gehavende acht ging na 500 meter aan de leiding, maar gaf daarna terrein prijs.

De titel ging in Bled naar de favoriete acht van de Verenigde Staten, die Canada en Groot-Brittannië voorbleef.

Zes Nederlandse roeisters kampten de afgelopen week met het norovirus. Roline Repelaer van Driel ontbrak in de finale en werd vervangen door Femke Dekker, die in het traject naar de WK afgevallen was. De overige vijf getroffen roeisters waren verre van fit, maar roeiden wel.

"Respect voor deze meiden"

Bondscoach Susannah Chayes vocht na de WK-finale tegen de tranen. "Ik heb veel respect voor deze meiden", sprak ze met natte ogen.

"We hebben deze week zoveel met elkaar meegemaakt. Dat heeft een zware wissel op ons allemaal getrokken."

Met de vijfde plaats wist Nederland, dat voor het WK nog een serieuze titelkandidaat was, nog net een olympische startplaats en een olympische nominatie veilig te stellen. "Ik ben opgelucht, maar ook teleurgesteld", gaf Chayes aan.

Repelaer ook nog eens

"Roline Repelaer van Driel was vrijdagochtend nummer zes die deze week door een virus in mijn ploeg afhaakte. We hebben donderdag zelfs met twee mannen in de boot moeten trainen," bekende de bondscoach.

"Dan mag je blij zijn dat je uiteindelijk toch je olympische doelen nog haalt. Maar voor de WK hadden we natuurlijk wel veel meer in gedachten dan de vijfde plaats."

Sluis en Blink buiten A-finale

Nanne Sluis en Rogier Blink wisten zich niet weten te plaatsen voor de A-finale. Het duo van het Groningse Gyas kwam in de halve eindstrijd zonder al teveel inspanning als vijfde over de finish.

De eerste drie teams in de twee-zonder (Nieuw-Zeeland, Italië, Griekenland) kwalificeerden zich voor de finale.

Sluis en Blink zijn nog niet helemaal klaar in Bled. In de B-finale kan het duo zaterdag nog een olympische startplaats namens Nederland verdienen. Daarvoor is een klassering bij de eerste elf (eerste vijf in B-finale) nodig.

Voor een olympische nominatie dient het koppel bij de eerste acht (eerste twee in B-finale) te eindigen. In beide gevallen gaat het om geschoonde klassementen (een per land).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl