1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Gevangenen Curaçao naar Nederland

Nederland neemt 22 gevangenen over van Curaçao. Dat gebeurt op verzoek van de Curaçaose minister van Justitie Wilsoe.

De 22 gevangenen waren vóór 10 oktober 2010, toen de Antillen nog één land waren, naar Curaçao gebracht. Dat gebeurde omdat de cellen op Bonaire voor deze criminelen niet zwaar genoeg beveiligd waren.

Nu Bonaire sinds oktober vorig jaar een Nederlandse gemeente is, moeten de eigen gevangenen daar worden opgesloten. Minister Wilsoe zei dat anderhalve week geleden in de Volkskrant.

Gevaarlijkste

Van de 22 gedetineerden gaan er 17 terug naar de gevangenis van Bonaire. De vijf gevaarlijkste komen tijdelijk naar Nederland. Zij gaan naar Bonaire als de nieuwbouw van de gevangenis daar klaar is.

Curaçao krijgt van het ministerie van Justitie voor de gemaakte kosten 300.000 euro.

Marlies van der Kouwe

Een van de gevangenen die naar Nederland komen, is Ryan P., de moordenaar van Marlies van der Kouwe.

De 24-jarige Nederlandse apothekersassistente verdween in 2008 na een feestje op een strand op Bonaire. Bijna een maand later werd haar lichaam gevonden in een ondiep graf, op ongeveer 5 kilometer van de plaats waar ze voor het laatst werd gezien.

Verdachte Ryan P. hield wekenlang zijn mond, maar bekende uiteindelijk dat hij Van der Kouwe had gewurgd, naar eigen zeggen na een worsteling om haar tas. Hij werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl