Huisarrest Chinese schrijvers om boekenbeurs

time icon Aangepast

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International is bezorgd over vijf Chinese schrijvers die onder huisarrest zijn geplaatst. Volgens Amnesty worden ze vastgehouden vanwege de Internationale Boekenbeurs in Peking. Vier van hen hebben expliciet te horen gekregen dat zij de Beurs niet mogen bezoeken.

Volgens de Chinese politie zouden de schrijvers ook onder huisarrest zijn geplaatst vanwege het bezoek van de Filipijnse president aan de boekenbeurs. De veiligheidssituatie zou in het geding zijn.

Los van het huisarrest was het bezoek van een EU-delegatie al aanleiding voor een verbod voor de schrijvers om met de media te praten.

'Roestvrijstalen muis'

De schrijvers om wie het gaat zijn voormalig journalist en docent journalistiek Jiao Guobiao, blogger Liu Di (beter bekend als 'roestvrijstalen muis'), Zhang Zhuhua, Gao Hongming en He Depu. Alle schrijvers zijn voorvechters van de vrijheid van meningsuiting en/of politieke hervormingen.

Nederland is dit jaar gastland op de boekenbeurs in Peking. Een delegatie van zo'n twintig auteurs, musici en illustratoren is afgereisd naar China. Amnesty riep de Nederlanders maandag via een advertentie op om in Peking protest te laten horen, maar daaraan gaven de schrijvers geen gehoor.

Speldje

Zo weigerden de meeste deelnemers een speldje van Amnesty op de beurs dragen om aandacht te vragen voor de onderdrukking van het vrije woord in China. Wel willen ze in dialoog treden met Chinese auteurs.

Het Letterenfonds probeert hen in contact te brengen met Chinese collega's. Hoeveel contacten er daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, wil het fonds niet zeggen om de Chinese schrijvers niet in gevaar te brengen.

STER Reclame