Een adviescommissie vindt dat Nederlandse handelsschepen beschermd moeten kunnen worden door gewapende particuliere beveiligers. Die mogen dan alleen worden ingehuurd door de overheid en zouden tijdelijk de status van militair moeten krijgen.

De commissie die het kabinet adviseert, staat onder leiding van oud-topman van het Openbaar Ministerie Roelof De Wijkerslooth.

De discussie over de beveiliging tegen piraten speelt al tijden. Er loopt al een experiment met bewaking door mariniers.

Piraten

Volgens de commissie moet Defensie de Nederlandse schepen beter beschermen tegen Somalische piraten, maar de reders mogen zelf geen bewapende beveiligers inschakelen.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KNVR) en Nautilus International vinden dat het advies op korte termijn te weinig bescherming biedt tegen piraterij. Aan het advies zijn zoveel voorwaarden verbonden dat het inhuren van beveiligers pas op langere termijn zou kunnen gebeuren.

Ook moeten Nederlandse reders veel meer geld betalen voor de beveiligers dan concurrerende buitenlandse reders. Volgens de KNVR en Nautilus geeft dit een prikkel tot uitvlaggen; de schepen onder de vlag van een ander land laten varen dat soepelere regelgeving heeft op het gebied van bescherming tegen piraterij.

STER reclame