Door buitenlandredacteur Floris Harm

Natuurvriendelijk toeristenoord of gevaarlijke strategische voorpost van China? De reacties in IJsland op de plannen van een Chinese zakenman om 300 km2 te kopen voor de aanleg van een resort lopen flink uiteen.

Naar verluidt heeft zakenman Huang Nubo een miljard kronen (6 miljoen euro) geboden voor een enorm stuk land. Daarnaast wil hij 20 miljard kronen (121 miljoen euro) investeren voor de aanleg van een vijfsterren-hotel en de ontwikkeling van het natuurgebied. Naar eigen zeggen legt meneer Huang's bedrijf "de nadruk op natuurbeheer en milieuvriendelijk toerisme".

Enthousiast

De eigenaren van het gebied ter plekke zijn enthousiast, en hebben al toegezegd. Na de implosie van de IJslandse economie door de bankencrisis van 2008, zijn zij verheugd dat iemand in hun land wil investeren.

Maar de nationale regering heeft als mede-eigenaar ook wat te zeggen over de Grimsstadir a Fjollum-regio in het noordoosten van IJsland. En sommigen in Reykjavik worden helemaal niet enthousiast dat 0,3 procent van het IJslandse grondgebied in buitenlandse handen valt. "We moeten deze deal niet zomaar slikken, zonder eerst goed te kauwen", zegt Ogmundur Jonasson, minister van Binnenlandse Zaken.

Verdacht

Critici wijzen erop dat Huang Nubo als voormalig overheidsdienaar nauwe banden heeft met de Chinese regering. En dat maakt al snel verdacht: zit China er misschien achter? Want waarom anders zo veel land voor de aanleg van een eco-resort? Is China soms uit op een strategische voorpost, gelegen tussen Noord-Amerika en Europa? De zeeroute daar wordt met het smelten van de ijskap steeds belangrijker. Of is China, altijd op jacht naar grondstoffen, uit op wat er in de IJslandse bodem zit? China staat tenslotte bekend om "zijn langetermijnvisie", aldus Jonasson.

Anderen in IJsland wijzen erop dat het nog lang niet zo ver is. Er moet nog worden voldaan aan allerlei voorwaarden, voordat Huang zijn plannen kan realiseren. Bovendien is Grimsstadir a Fjollum niet aan zee gelegen (hoewel er wel een haven in de buurt is), dus als strategische handelspost is het nut beperkt, zeggen zij. Volgens de minister van Industrie Katrin Juliusdottir "is er geen enkele reden om hysterisch te worden alleen omdat een Chinees wat land wil kopen en in het toerisme in IJsland wil investeren".

600 miljoen euro

Huang Nubo staat volgens de ranglijst van rijkste mensen in China op de 161ste plaats, met ruim 600 miljoen euro op zijn naam. Zijn bedrijf, de Zhongkun Group, heeft veel onroerend goed in de toeristensector in China. Hij omschrijft zichzelf als een dichter en een avonturier. Zo heeft hij eerder de Mount Everest beklommen.

Volgens de Financial Times zeggen ook de mensen om hem heen dat hij Grimsstadir a Fjollum wil kopen vanwege zijn liefde voor de natuur, niet voor de geopolitieke ambities van China.

STER reclame