NOS NieuwsAangepast

'Dit wordt het gelukkigste Suikerfeest ooit'

Bijna heel Libië is bevrijd, Kadhafi is verdreven, het Suikerfeest staat voor de deur. Ondanks de diepe wonden vieren de Libische moslims feest.

"Dit wordt het gelukkigste Suikerfeest dat we ooit hebben gevierd", zegt Munira Omar. Met haar twee dochters staat ze kleurige haarspeldjes uit te zoeken bij een straathandelaar in Tripoli. Voor het eerst sinds de rebellen de hoofdstad innamen, nu ongeveer een week geleden, gaan de winkels langzaamaan weer open, de kraampjes op straat bieden hun waren weer aan.

Morgen wordt het einde gevierd van de ramadan, de voor moslims heilige maand waarin ze door te vasten hun geloof intenser willen beleven. Het Suikerfeest duurt drie dagen, met uitgebreide maaltijden met vrienden en familie, met feestelijke kleding. En met gekleurde haarspeldjes voor de meisjes.

Dubbel gevoel

Munira Omar is 30 jaar oud. Toen zij werd geboren was Muamar Kadhafi al twaalf jaar aan de macht. Ze heeft nooit anders meegemaakt dan dat een repressief regime haar land bestuurde, dat iedere oppositie hardhandig de kop werd ingedrukt. Dat die periode nu definitief is afgesloten, betekent voor haar en voor heel Libië een bijzonder Suikerfeest.

Veel Libiërs hebben een dubbel gevoel in deze periode. Niemand kent nog het aantal slachtoffers, maar sinds het begin van de opstand, nu zo'n zes maanden geleden, zijn er duizenden mensen gedood. Zonen en mannen die ongeoefend en onvoorbereid naar het front gingen, vrouwen en kinderen die op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren. Hele wijken liggen in puin. Voedsel en water zijn schaars.

Ook zijn er zorgen dat Kadhafi nog niet gepakt is. Iedereen heeft het erover. Zolang de man zich nog ergens verborgen houdt, kan hij nog streken uithalen. Nog steeds is onduidelijk of zijn dreigementen loos zijn of dat hij, op welke manier dan ook, nog een tegenaaval kan organiseren.

Lange rijen

Het eind van de ramadan is een extra stimulans voor de winkeliers om hun winkel weer te openen. Er wordt veel geld uitgegeven aan de maaltijden en aan kleding. Bij de banken staan dan ook lange rijen voor de loketten. Want zoals veel voorzieningen lag ook het Libische bankverkeer de laatste tijd plat en ben je vele uren verder voordat je met een stapeltje contant geld je feestboodschappen kunt gaan doen.

Het zijn vooral de schoenen- en kledingwinkels die weer open zijn. Brood is moeilijk te krijgen. Levensmiddelenwinkels hebben wel wat in de schappen liggen, maar je moet het vooral van elkaar hebben, van tips, dat er ergens weer iets te koop is.

Munira Omar loopt met haar twee dochters een kledingwinkel binnen, voor een nieuw jurkje. Ook dat hoort bij het Suikerfeest. Door de schaarste zullen de maaltijden wat eenvoudiger zijn, maar kleding is in overvloed te koop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl