NOS NieuwsAangepast

Die berg komt er (ooit?)

Het begon als een grap, maar inmiddels zijn er serieuze plannen voor een berg in Nederland. In Utrecht werd vandaag door maar liefst vijftig belangstellenden gesproken over de realisatie van de berg. Hoe haalbaar is die berg?

De Nederlandse berg moet twee kilometer hoog worden, waarvoor een oppervlakte van 10 bij 10 kilometer nodig is. Meest waarschijnlijk is dat zo'n gebied in Flevoland gevonden kan worden, en het is ook die provincie die al heeft gemeld enthousiast te zijn over het plan. De berg moet beschikbaar zijn voor bergsporters: dat kunnen klimmers, fietsers en wintersporters zijn.

Over de vorm en bouw is nog weinig bekend. Er moet besloten worden van welk materiaal de berg wordt gemaakt, dat kan bijvoorbeeld een ijzeren constructie zijn die hol van binnen is of een berg van rots en zand. Ten slotte moet er natuurlijk verdiend worden aan de berg, dat zou kunnen in de vorm van toeristische attracties.

Het plan voor de Nederlandse berg komt van Thijs Zonneveld, oud-wielrenner en tegenwoordig journalist. Hij schreef een column in De Pers over de mogelijkheden van een berg in Nederland. Daarop kwam zoveel reactie, van bijvoorbeeld sportbonden, geologen maar ook buitenlandse media, dat hij besloot te onderzoeken of het écht mogelijk was. De Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging, Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie en de Nederlandse Ski Vereniging hebben zich al achter het plan geschaard. De hoogste 'berg' van Nederland is nu de Vaalserberg, die is 322,7 meter. Dat is natuurlijk afgezien van Mount Scenery (877) op Saba, dat ook bij Nederland hoort.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl