De omzet in de bouw was in de eerste zes maanden van dit jaar 6 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De stijging komt volgens het CBS vooral door de zachte winter. Daardoor kon in het eerste kwartaal veel meer worden gebouwd dan in de eerste drie maanden van vorig jaar, toen de bouw langdurig stillag door winterse weersomstandigheden.

De omzet van bouwers van wegen, tunnels en spoorwegen steeg met bijna 13 procent het meest.

Meer uren

Het is de eerste keer sinds begin 2009 dat de omzet in de bouw stijgt. Als gevolg van de economische crisis, kromp de bedrijvigheid twee jaar achter elkaar zeer fors.

"Nog steeds draait de sector op een laag niveau", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "De omzet is weliswaar gestegen, maar wel vanaf een erg laag punt. Dat het dit jaar beter gaat, komt in het bijzonder doordat er in het eerste kwartaal meer uren gedraaid werden."

Feitelijk, zegt Van Mulligen, kun je zeggen dat de krimp voorbij is, maar we zitten nog ver onder het niveau van vroeger.

Architecten

Bedrijven die ziekenhuizen, huizen en kantoren bouwen, zagen een omzetstijging van bijna 5 procent. Ondernemingen die hierin actief zijn, hebben het nog steeds moeilijk. Oorzaken zijn vooral de slechte huizenmarkt en de overcapaciteit op de kantorenmarkt.

De vooruitzichten zijn volgens het CBS niet eenduidig. "Zo daalde de waarde van nieuwe opdrachten voor architecten in het eerste kwartaal met ruim 10 procent, terwijl de totale bouwsom van verleende bouwvergunningen voor de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen met bijna 25 procent steeg."

STER reclame