NOS NieuwsAangepast

IMF waarschuwt voor bankencrisis

De topvrouw van het IMF, Christine Lagarde, heeft politieke leiders opgeroepen meer verantwoordelijkheid te nemen bij het oplossen van de financiële crisis. Landen moeten beter kijken naar de verhouding tussen het terugbrengen van schuld en het aanjagen van economische groei, zei ze zaterdag tijdens een toespraak in het Amerikaanse Jackson Hole, Wyoming.

Ook wees Lagarde op een ander gevaar: het teruglopende vertrouwen in de politiek. Economische risico's "zijn vergroot door een afname in vertrouwen en een groeiend gevoel dat beleidsmakers de overtuiging, of soms zelfs de wil, missen om de noodzakelijke beslissingen te nemen".

Waarschuwing voor bankencrisis

Een goede maatregel is volgens Lagarde om Europese banken te dwingen op korte termijn hun kapitaalbasis te versterken. Dit zou nodig zijn om een nieuwe bankencrisis te voorkomen. Lagarde: "Banken moeten sterk genoeg zijn om de risico's van staatsschulden en lage groei te weerstaan. Als dit probleem niet wordt aangepakt dan kan de economische zwakte gemakkelijk overslaan naar kernlanden en kan er een slopende liquiditeitscrisis ontstaan".

Het nieuwe kapitaal moet in eerste instantie uit de markt komen. Als dat niet voldoende is zou het Europese noodfonds EFSF moeten bijspringen.

Economische groei is sleutel

Ook ECB-directeur Trichet was uitgenodigd in Jackson Hole om te praten over de vooruitzichten van de wereldeconomie tijdens de jaarlijkse vergadering van de FED ( het stelsel van Amerikaanse centrale banken). Opvallend genoeg sprak hij niet direct over de Europese schuldencrisis of de steunmaatregelen van de ECB van de afgelopen weken. De centrale bank heeft op grote schaal Italiaanse en Spaanse staatobligaties opgekocht om de financiële markten te stabiliseren.

Net als Lagarde wees Trichet op het belang van economische groei. Landen die niet genoeg aandacht besteden aan hun concurrentiepositie raken onvermijdelijk achterop, aldus Trichet.

Obama en Merkel: samenwerken

Ook president Obama en bondskanselier Merkel hebben het samen gehad over de wereldeconomie. Via de telefoon spraken de twee onder meer over de schuldencrisis in Europa. De twee leiders benadrukten de noodzaak van een gezamenlijke aanpak, bijvoorbeeld via de G20. Maar met concrete afspraken of plannen kwamen de twee wereldleiders niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl