Bij een bomaanslag op een gebouw van de Verenigde Naties in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja zijn volgens het Rode Kruis zeker zestien mensen om het leven gekomen. Elf mensen zijn gewondgeraakt.

Bewakers konden niet voorkomen dat een vrachtwagen vol explosieven twee poorten ramde en het gebouw binnen reed. De wagen ontplofde in de receptie van het gebouw, waar dagelijks zo'n 400 mensen werken.

Een vleugel van het gebouw is volgens ooggetuigen ingestort. Ook brak er brand uit in het complex.

Volgens hulpverleners liggen er waarschijnlijk nog meer doden in het gebouw. Vooral op de onderste verdiepingen zouden veel slachtoffers zijn gevallen.

Boko Haram

Het radicaal-islamitische Boko Haram heeft de aanslag opgeëist. De BBC meldt dat de groepering in een telefoontje claimt de aanslag te hebben gepleegd.

Boko Haram pleegt vaker aanslagen in Nigeria. In juni ontplofte een autobom voor het politiebureau van Abuja. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

De terroristen van Boko Haram willen een einde aan de westerse invloeden op het land.

Veroordeeld

"Dit was geen aanslag op Nigeria, dit was een aanslag op de internationale gemeenschap", zegt een woordvoerder van de regering. "Iedereen weet dat hier mensen uit allerlei landen werken."

VN-secretaris Ban Ki-moon veroordeelde de aanslag. "Dit was een aanval op mensen die hun leven wijden aan het helpen van anderen."

Ban heeft zijn plaatsvervanger naar Nigeria gestuurd om te helpen bij de aanslag van de aanslag.

STER reclame