Kabinet komt laagste inkomens tegemoet

Aangepast

Het kabinet is van plan mensen met de laagste inkomens enigszins tegemoet te komen. Dit zeggen bronnen in Den Haag.

Het kabinet hoopt vandaag de besprekingen af te ronden voor de begroting van 2012, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Koopkracht

De ministers zijn al weken bezig met het rondkrijgen van de begroting van volgend jaar. Vanwege de economische crisis zal iedereen er in koopkracht op achteruit gaan. Toch wil het kabinet-Rutte de gevolgen voor de laagste inkomens nog enigszins beperken.

Het is de bedoeling geld te verschuiven van de kinderbijslag naar het kindgebonden budget. Het kindgebonden budget is inkomensafhankelijk. Details zijn nog niet bekend.

Belastingtarief

Ook wil het kabinet dat mensen eerder in het hoogste belastingtarief vallen. Eerder deze week zei minister De Jager van Financiën dat in verband met de ecomische situatie maatregelen nodig zijn.

De Jager verwacht met Prinsjesdag geen extra bezuinigingen, bovenop de al eerder aangekondigde 18 miljard euro. Veel van de bezuinigingen hebben gevolgen voor mensen met lage inkomens.

Uitschieters

"Premier Rutte heeft altijd gezegd dat iedereen de bezuingingen van 18 miljard gaat voelen. Bij alle zogenoemde koopkrachtplaatjes, die op Prinsjesdag gepresenteerd worden, zal een minnetje staan," zegt politiek verslaggever Joost Vullings. "Maar Rutte heeft ook altijd gezegd dat het kabinet oog zal hebben voor de meest zwakken in de samenleving. Daarom worden de uitschieters naar beneden voor de laagste inkomens enigszins gecompenseerd".

"Wel opvallend is dat één van de maatregelen om de compensatie voor de laagste inkomens te betalen wordt gevonden in het belastingstelsel. Mensen komen eerder in het de derde schijf met het hoogste tarief van 52%. De verschuiving is weliswaar klein, maar wordt wel genomen door een kabinet onder leiding van een VVD-premier. De partij die streeft naar minder en lagere belastingen."

STER Reclame