NOS NieuwsAangepast

Oud-burgemeester Schiedam misbruikte macht

Door redacteur Robert Bas

De in mei opgestapte burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) heeft inderdaad haar macht misbruikt. Ze deed dat om een Schiedamse aannemer met wie ze een privégeschil had buiten de deur van de gemeente te houden.

Ook creëerde ze een angstcultuur onder topambtenaren. Dat staat in een rapport (.pdf) van 152 pagina's van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

De gemeenteraad van Schiedam besloot in april tot een extern onafhankelijk onderzoek na beschuldigingen door anonieme ambtenaren. Die stelden dat Verver opdracht had gegeven om een lokale aannemer met wie ze een privéconflict heeft, geen werk meer te gunnen. Omdat de burgemeester weigert een rekening van 300.000 euro voor een verbouwing te betalen, had de aannemer beslag op haar woning laten leggen.

Chauffeursbedrijf

In mei stapte Verver op na aanhoudende negatieve berichten over haar integriteit. Zo zou ze het chauffeursbedrijf van haar zoon voor hoge bedragen hebben laten inhuren. Ook zou ze de zoon van een bevriende VVD-politica buiten de normale procedures aan een baan bij de gemeente hebben geholpen.

Onderzoeksbureau BING heeft geconstateerd dat Verver zelf opdracht gaf aan hoge ambtenaren om het bericht te verspreiden dat geen zaken meer gedaan mochten worden met het aannemersbedrijf. Wethouders hoorden hiervan, maar trokken niet aan de bel. BING sprak met betrokkenen, maar deed ook onderzoek in het computersysteem van de gemeente.

Onrechtvaardig

Verver heeft deze week bij de rechtbank nog geprobeerd de publicatie van het rapport tegen te houden.

De advocaat van Verver, die namens haar reageert, zegt dat het een onrechtvaardig rapport is. Verver overweegt juridische stappen tegen het onderzoeksbureau.

De gemeenteraad wil het eervolle ontslag van Verver mogelijk omzetten in een oneerval ontslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl