ABN Amro schrapt de komende drie à vier jaar 2350 arbeidsplaatsen, waarvan 1500 via gedwongen ontslag. Dat is bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

ABN Amro maakte in de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 864 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was het resultaat een verlies van 968 miljoen euro. Omdat de rente-inkomsten naar verwachting zullen dalen, denkt ABN Amro dit winstniveau in de rest van het jaar niet te kunnen volhouden.

De bank is zeer tevreden over de cijfers, de opbrengsten waren hoger en de kosten lager. Ook is het bestuur tevreden over het verloop van de integratie van ABN Amro en de voormalige Fortisbank. Dat programma loopt tot eind volgend jaar.

Natuurlijk verloop

Intussen wil de bank verdere maatregelen nemen om de efficiency te verbeteren. "Helaas blijven deze initiatieven niet zonder gevolgen voor onze medewerkers", zegt bestuuursvoorzitter Gerrit Zalm.

"Ondanks een niet aflatende inzet om het verlies van arbeidsplaatsen tot een minimum te beperken" zullen er volgens Zalm 1.500 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen door ontslag. Hij verwacht dat 850 banen kunnen verdwijnen door natuurlijk verloop. Tegelijk zullen er 450 nieuw banen bijkomen, verwacht Zalm.

FNV Bondgenoten is "geschokt" door de aankondiging van het banenverlies. De vakbond heeft "grote vraagtekens bij nut en noodzaak" van de reorganisatie. Bondgenoten is van mening dat de bank hiermee "het kind met het badwater weggooit" en de organisatie broos maakt.

STER reclame