Amnesty meldt misdragingen in Libië

time icon Aangepast

De opstandelingen in Libië houden zich niet aan hun belofte om de mensenrechten te respecteren. Dat zegt Amnesty International.

De organisatie bezocht een school in Tripoli die nu door de opstandelingen wordt gebruikt als gevangenis voor pro-Kadhafi-strijders.

Getuigen die aan de kant van Kadhafi hebben gevochten, zeggen dat ze zijn opgesloten in overvolle cellen en door de opstandelingen zijn mishandeld of in hun knie zijn geschoten, zegt Amnesty.

Een jongen vertelde hoe hij zich als vrijwilliger had aangemeld om te vechten voor Kadhafi. Bij een bombardement van de NAVO werd hij gepakt door de opstandelingen. "Ze dwongen me om op mijn knieën te gaan zitten en mijn handen achter mijn hoofd te houden. Toen moest ik opstaan en schoten ze van dichtbij in mijn knie. Toen ik op de grond viel, sloegen ze me over mijn hele lichaam met hun geweren'.

Volgens de jongen wordt hij ook in de gevangenis nog steeds af en toe geslagen.

'Afrikaanse migranten lopen gevaar'

Ruud Bosgraaf van Amnesty Internationaal Nederland noemt de berichten 'zeer zorgwekkend'. "Ondanks de oproep van de Nationale Overgangsraad om Kadhafi-strijders netjes te behandelen, zie je dat in ieder geval een deel van de opstandelingen zich daar niet aan houdt."

Volgens Bosgraaf zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de mishandelingen door de opstandelingen systematisch en op grote schaal plaatsvinden. "Maar de getuigenissen en de beelden van vermoorde Kadhafi-aanhangers in de straten van Tripoli doen wel het ergste vrezen", stelt hij.

Vooral Afrikaanse migranten lopen volgens Bosgraaf gevaar. Zij worden vaak aangezien voor Afrikaanse huurlingen van Kadhafi, die door het regime worden ingezet om te strijden tegen de opstandelingen.

"Er zijn veel migranten uit Tsjaad, Niger of Sudan in Libië. Een deel vecht voor Kadhafi, de rest werkt in de huishouding of in de olieindustrie. Zij lopen nu groot gevaar. Bij de opstandelingen zijn zij niet populair".

Een groot deel van de Afrikaanse migranten in Libië vluchtte de afgelopen maanden al naar Tunesië of naar het Italiaanse eiland Lampedusa.

Kadhafi-aanhangers

Bosgraaf benadrukt dat de aanhangers van Kadhafi zich nog steeds "vele malen erger" misdragen dan de opstandelingen. Gevangenen zijn door Kadhafi-aanhangers verkracht en de BBC en al-Jazeera zeggen dat er onlangs nog een groep politieke gevangenen is geëxecuteerd.

STER Reclame