NOS NieuwsAangepast

Verkoop Galaxy-smartphones verboden in Europa, alhoewel ....

Apple heeft de eerste slag gewonnen in de patentenstrijd met Samsung, maar de overwinning is minimaal. De Nederlandse rechter heeft in het kort geding tussen Samsung en Apple besloten de verkoop van de Galaxy S, S II en Ace per 13 oktober te verbieden. Het verbod geldt alleen voor de Nederlandse vennootschappen van Samsung. Maar omdat de distributie in Europa via Nederland loopt, geldt het verbod in praktijk voor grote delen van Europa. Samsung bleek niet onder de indruk van het vonnis.

Apple is slechts op basis van één patent in het gelijk gesteld. De rechter oordeelde dat de wijze van het scrollen (bladeren) in een fotogalerij inbreuk maakt op het octrooi van Apple. De verwachting is dat Samsung de software van de telefoons gaat aanpassen waardoor er geen patentinbreuk meer wordt gemaakt. In een reactie laat het bedrijf weten niet te verwachten dat het verbod de verkoop beïnvloedt in andere Europese markten.

Volgens de advocaat van de Zuid-Koreaanse fabrikant is de software op de smartphone eenvoudig te vervangen. Het verbod geldt namelijk niet voor Samsungs tablet Tab 10.1. De rechter oordeelde dat het bladeren door foto's met het besturingssysteem van de tablet net even anders gaat waardoor er geen inbreuk wordt gedaan op het patent van Apple.

Slaafs

De rechtbank geeft Apple geen gelijk in twee patentclaims die gaan over de gebruikte software en het ontgrendelingen van de telefoon. Ook oordeelt de rechter dat er geen sprake is van een slaafse stijlnabootsing in het uiterlijk van de Samsung-smartphones. Zo staat in het oordeel: "Een modelrecht op een 'minimalistisch' ontwerp bergt (...) inherent het probleem in zich dat concurrenten in feite gedwongen worden om minder optimale keuzes te maken".

Volgens advocaat Maarten Rijks, gespecialiseerd in patentrecht, is het dan ook slechts een kleine overwinning voor Apple. "Het was er Apple juist om te doen om het minimalistische ontwerp van de iPad en iPhone veilig te stellen. En dat is niet gelukt." Maar het is nog niet gedaan voor Apple. "Een kort geding is een voorlopige voorziening. Apple kan, net als Samsung, binnen vier weken nog in beroep gaan tegen de uitspraak."

Patentenstrijd

Het kort geding in Nederland maakt deel uit van een internationale patentenstrijd tussen de twee electronicagiganten. In negen verschillende landen lopen nu rechtszaken. Vorige week meldde technologiewebsite Webwereld.nl dat Apple in de Nederlandse zaak mogelijk fotobewijs had gemanipuleerd. De rechter verwees hier niet naar in het oordeel van vandaag.

Webwereld onthulde eerder al dat Apple in een Duitse rechtszaak tegen Samsung ook vrijelijk was omgegaan met de verhoudingen in het geleverde fotobewijs. Vorige week draaide een Duitse rechter nog een Europees verkoopverbod op de Galaxy Tab terug. In Duitsland mag de tablet nog steeds niet verkocht worden.

Door: Jan-Willem

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl