Kolonel Kadhafi heeft het Libische volk toegesproken via een lokale radiozender. Hij zou hebben gezegd dat de terugtrekking uit het hoofdkwartier in Tripoli, Bab al-Aziziya, een tactische keuze was.

De televisiezender Al-Orouba heeft dit gemeld. Volgens de berichtgeving heeft Kadhafi ook gezegd dat hij doorgaat met de strijd tot de dood of de overwinning volgt.

Het hoofdkwartier is volgens Kadhafi door 64 NAVO-luchtaanvallen met de grond gelijk gemaakt.

Het is nog steeds onduidelijk waar Kadhafi is, nu Tripoli in handen van de opstandelingen is gevallen. Gisteren werd het hoofdkwartier van Kadhafi ingenomen door de opstandelingen. De leider zelf bleek gevlucht.

Scudraketten

De opstandelingen richten zich na de verovering van de hoofdstad nu op Sirte, de geboorteplaats van Kadhafi. Er zijn geruchten dat Kadhafi hiernaar toe is gevlucht.

Een van de militaire leiders zegt dat er onderhandelingen zijn met de lokale leiders in Sirte, het laatste bolwerk van Kadhafi's aanhangers. Vanuit Sirte zouden scud-raketten worden afgevuurd op de stad Misrata.

Ook wordt er volgens ooggetuigen opnieuw gevochten bij de steden Ajelat en Zuwarah in het westen van Libië.

De Nationale Overgangsraad heeft gezegd dat Libië een nieuwe fase is ingegaan. De leden van de raad proberen zo snel mogelijk naar Tripoli te gaan om veranderingen in gang te zetten. Er komt een nationale veiligheidsraad die voor rust moet zorgen en er zullen verkiezingen worden voorbereid.

STER reclame