Nog altijd heerst in Tripoli een gespannen sfeer. Anderhalve dag na het begin van hun offensief zijn de Libische opstandelingen er nog niet in geslaagd de stad in te nemen. NAVO-toestellen vliegen er laag over en burgers blijven in hun huizen.

"Gevechten nu zeer intens", twittert Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep. "Ik ga van dak af om op veiliger plek te zitten. Maar ik blijf in Tripoli."

Op het Groene Plein, waar opstandelingen gisternacht feest vierden, zijn sluipschutters actief. Ook in andere delen van de stad schieten sluipschutters op opstandelingen.

Loyaal aan Kadhafi

De rebellen lijken wel het overwicht te hebben in het grootste deel van de stad, maar andere delen zijn nog in handen van troepen die loyaal zijn aan kolonel Kadhafi. Waar Kadhafi zich bevindt, is nog altijd onduidelijk.

Zijn hoofdkwartier werd gisteravond weer aangevallen door NAVO-toestellen, maar ook het hoofdkwartier en de omgeving zijn nog niet gevallen.

Saif al-Islam

Vannacht dook onverwacht de machtige zoon van Kadhafi, Saif al-Islam, op in Tripoli. Gisteren werd gemeld dat hij gevangen was genomen.

Het is onduidelijk of Saif is ontsnapt of dat hij nooit heeft vastgezeten. Saif zei tegen journalisten dat Kadhafi en zijn familie in Tripoli zijn en dat ze de rebellen in de val hebben laten lopen.

Hij zei dat de stad nog altijd in handen is van militairen die loyaal zijn aan zijn vader. Over zijn vader zelf zei Saif dat ook híj in Tripoli is en het goed maakt. De verhalen over zijn arrestatie en de instorting van het bewind zijn allemaal leugens, zei Saif.

Muhammed

Zeker is wel dat een andere zoon van Kadhafi, Muhammed, is ontsnapt. Inmiddels zijn er berichten dat nieuwe opstandelingen naar de hoofdstad komen. Ook buiten Tripoli zou weer gestreden worden.

Zo vuurden Kadhafi-getrouwe troepen in de stad Sirte, ten oosten van Tripoli, drie Scud-raketten af. Volgens de NAVO werden de raketten vanuit Sirte richting Misrata geschoten. Ze zijn vermoedelijk in zee of in de woestijn beland. Sirte is Kadhafi's geboorteplaats en Misrata is al maanden een bolwerk van de opstandelingen.

Overgangsraad

Egypte, Marokko en Koeweit hebben zich nu ook bij de landen geschaard die de Nationale Overgangsraad van Libië als het wettige gezag erkennen.

Eerder lieten andere Arabische landen het bijna 42 jaar oude regime van kolonel Kadhafi al vallen en kozen de zijde van de opstandelingen.

Libië-top

Frankrijk is van plan om volgende week een Libië-top te houden. Daar moet dan een toekomstplan voor Libië worden uitgestippeld.

Frankrijk levert een belangrijke bijdrage aan de NAVO-operatie voor de bescherming van de Libische bevolking, maar werd de laatste weken ongeduldig toen er maar geen eind leek te komen aan de opstand.

STER reclame