NOS NieuwsAangepast

Kadhafi: verbannen, berecht of gedood?

Met de aanstaande val van Tripoli lijkt een einde te zijn gekomen aan het ruim veertig jaar durende regime van Muamar Kadhafi. De Libische kolonel zou de derde Arabische despoot zijn die het veld moet ruimen, na de Tunesische president Ben Ali en zijn Egyptische collega Mubarak. Net als zijn voorgangers zal Kadhafi nu moeten kiezen: de vlucht, een overgave of de dood?

De eerste Arabische leider die voor die keus kwam te staan, was de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali. Nadat Mohamed Bouazizi zichzelf uit onvrede over de situatie in zijn land in brand stak, braken er protesten uit in Tunesië. Na 25 jaar regeren koos Ben Ali eieren voor zijn geld.

Samen met zijn familie en vele kostbaarheden week hij uit naar Saudi-Arabië. De nieuwe machthebbers in zijn land veroordeelden hem in absentia tot een jarenlange gevangenisstraf, maar hij woont in een villawijk in Jeddah.

Berecht

Het succes in Tunesië sloeg snel over naar andere landen in de regio. In Bahrein, Jemen en Marokko gingen mensen massaal de straat op, maar nergens waren de protesten zo succesvol als in Egypte. Daar hielden demonstranten wekenlang het Tahrirplein bezet, totdat president Mubarak zich realiseerde dat ook hij de grip op het land kwijt was.

Mubarak verliet het presidentieel paleis, maar niet het land. Hij werd onder huisarrest geplaatst in een villa in Sharm-el-sheik. Eerder deze maand begon het proces tegen hem en zijn twee zonen.

Harnas

Muamar Kadhafi heeft altijd gezworen niet het lot van Ben Ali of Mubarak te willen ondergaan. De kolonel zei liever in het harnas te willen sterven dan afstand te doen van de macht. Zijn zoon Saif bezwoer gisteren nog dat het regime zich nooit zou overgeven. "Dat is onmogelijk. Voor ons geen witte vlag."

Inmiddels is Saif gearresteerd. Waar zijn vader is, is niet bekend, maar persbureaus vermoeden dat hij zich ophoudt in zijn zwaarbewaakte hoofdkwartier.

Verbannen?

Vanmorgen gingen er geruchten dat Kadhafi via de Zuid-Afrikaanse president Zuma zou onderhandelen over een ballingschap. Hoewel het ANC nog altijd warme banden had met Kadhafi vanwege zijn steun ten tijde van de apartheid, werden die berichten onmiddellijk ontkend door Zuid-Afrika.

Kadhafi lijkt daarmee maar weinig opties over te houden. Waar hij uiteindelijk ook voor zal kiezen, Libië gaat een toekomst zonder hem tegemoet.

De Tunesische fruitverkoper Bouazizi had niet kunnen bevroeden wat hij in de Arabische wereld teweeg zou brengen, toen hij zich in december vorig jaar uit onvrede over de omstandigheden in zijn land in brand stak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl