Premier Rutte zegt dat Finland met Griekenland mocht onderhandelen over een onderpand, maar hij was er verbaasd over dat er een geldbedrag is uitgekomen.

De Europese leiders inclusief Rutte gaven Finland in juli toestemming om apart met Griekenland te onderhandelen. Maar volgens Rutte gingen ze ervan uit dat het onderpand bijvoorbeeld een Grieks eiland zou zijn.

De tegemoetkoming aan Finland was volgens Rutte nodig, om de Finnen te laten instemmen met het Europese steunfonds. Zonder Finland was er geen akkoord geweest.

Rutte zei dat het kabinet geen voorstander is van het verkrijgen van een onderpand. "Wat ons betreft hoeft 't niet, maar àls je het voor elkaar krijgt, geldt het ook voor ons", zei de premier.

'Geen deal'

Minister De Jager van Financiën zei dat Finland nog helemaal geen deal heeft over een onderpand van Griekenland.

Voor een deal is de instemming van de andere EU-landen nodig en Nederland zal zich er samen met Oostenrijk, Slovenië en Slowakije tegen verzetten. De Finnen hebben daarom helemaal niks, zegt De Jager. "We willen niet dat het ene land wordt bevoordeeld".

De Jager wijst de constructie waarbij kasgeld uit het euro-noodfonds in onderpand wordt gegeven aan de Finnen af. "Dat is is niet de manier", zei De Jager. Hij sprak van een vestzak-broekzak-constructie.

Onderpand

Gisteren ontstond ophef in de Tweede Kamer omdat Finland van Griekenland een onderpand zou hebben bedongen in ruil voor steun aan het Europese reddingsplan. PVV-leider Wilders eiste dat Nederland ook een onderpand eist.

Volgens De Jager heeft de PVV geen recht van spreken omdat die partij tegen het hele steunpakket is. Hij wijst erop dat de Europese landen de details van dat pakket de komende weken nog bespreken en dat het afwachten is wat daar uitkomt.

STER reclame