De vijf dodelijke slachtoffers bij het Belgische festival Pukkelpop zijn allemaal Belgen. Er zijn geen Nederlanders omgekomen, wel zijn zes Nederlanders gewond geraakt, van wie drie zwaargewond. Dat meldde burgemeester Hilde Claes van Hasselt op een persconferentie. De identiteit van de slachtoffers wordt uit respect voor hen en hun familie niet vrijgegeven.

Daarnaast zijn tien mensen zwaargewond geraakt. Drie van hen hebben levensgevaarlijke verwondingen. Ook zijn er 140 mensen met lichte verwondingen behandeld op het festivalterrein.

Evacuatie

Volgens de brandweer verliep de evacuatie goed. "Binnen een minuut waren de nooduitgangen geopend en konden mensen het terrein verlaten." Er brak geen paniek uit, zegt de brandweer. Binnen een half uur waren alle zwaargewonden op een medische post.

Op dit moment is de hoogste prioriteit om de camping vlot te ontruimen, vertelt de burgemeester van Hasselt. Er worden extra bussen en treinen ingezet om de festivalgangers af te voeren.

'Zwartste dag'

De organisator van Pukkelpop, Chokri Mahassine, spreekt van "de zwartste dag die ooit een festival in België heeft meegemaakt". "We konden ons hoe langer hoe minder verzoenen met het idee om het festival te laten doorgaan. Om daar waar er slachtoffers zijn gevallen, het festival nog te laten plaatsvinden."

STER reclame