NOS NieuwsAangepast

Overstromingen in Pakistan: niet alleen door de regen

In Pakistan zijn één miljoen mensen getroffen door zware overstromingen in zes districten. Minstens dertig mensen zijn omgekomen. Vorig jaar werd de regio ook al getroffen door een enorme watersnood. Hoe kan dat nu opnieuw gebeuren?

Ook al tijdens de watersnood in 2010 bleek dat het niet alleen de natuur is die oorzaak is voor de overstromingen. De Pakistaanse overheid heeft de laatste jaren zeer gebrekkig waterbeheer gevoerd, wat er op neer komt dat onderhoud aan bijvoorbeeld dijken, stuwmeren en dammen niet of slecht is uitgevoerd. Dat werd door deskundigen vorig jaar al aangemerkt als reden dat de ramp veel groter was dan 'nodig' was geweest.

De overstromingen van nu hebben, net als vorig jaar, te maken met het regenseizoen. Maar volgens hulporganisaties heeft de Pakistaanse overheid na de overstromingen vorig jaar gefaald om het gebied adequaat weer op te bouwen en te beschermen tegen nieuwe overstromingen, waardoor die nu extra hard aankomen. Ook wordt er door Pakistaanse media met de beschuldigende vinger naar India gewezen. Dat land zou tienduizenden kubieke meters water in de rivier Sutlej hebben laten stromen, waardoor die buiten de oevers is getreden. Overigens moeten dat soort berichten altijd voorzichtig worden bekeken: India en Pakistan zijn al tientallen jaren aartsvijanden.

Kampen

Vorige zomer werd Pakistan getroffen door overstromingen die miljoenen mensen dakloos maakten. In juni van dit jaar, zaten nog altijd 1,8 miljoen mensen in de toen opgezette kampen. Inmiddels zijn er nu dus alweer 1 miljoen mensen getroffen, zo melden de autoriteiten.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl