In Groot-Brittannië komt steeds meer kritiek op de strenge straffen die worden opgelegd na de rellen. Zo kregen twee mannen vier jaar cel omdat ze op Facebook hadden opgeroepen tot rellen die er nooit zijn gekomen.

Er komen vooral klachten van advocaten en activisten, maar ook onder de bevolking wordt geprotesteerd. Uit peilingen blijkt echter nog steeds dat een meerderheid voor hoge straffen is.

Premier Cameron heeft rechters ook tot een hardere aanpak opgeroepen. Sommige advocaten vinden dat dit leidt tot absurd hoge straffen die in hoger beroep zullen sneuvelen.

Duizend

Het aantal aangeklaagde relschoppers na de onlusten in Londen is inmiddels de duizend gepasseerd. Dat heeft de Londense politie bekendgemaakt. Woordvoerder Tim Godwin zegt dat de mijlpaal een hele belangrijke is, maar dat het onderzoek moet doorgaan.

Volgens Godwin is het grote aantal aanklachten vooral mogelijk gemaakt door de hulp van het Britse volk, dat met veel informatie is gekomen. Hij riep nogmaals op mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan de rellen aan te geven bij de politie.

Het aantal arrestaties in Groot-Brittannië in verband met de rellen is inmiddels opgelopen tot boven de 3000.

Geweld

De Londense rellen begonnen op 6 augustus, nadat de 29-jarige Mark Duggan door een politiekogel om het leven kwam. Wat begon met een protest, liep uit op grootschalige plunderingen en vernielingen.

In de vier dagen daarna verspreidde het geweld zich over andere wijken in de Britse hoofdstad en breidde het zich uit naar andere steden.

STER reclame