NOS NieuwsAangepast

Maasstad-medewerkers niet gerust

Er is onrust bij medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het ziekenhuis dat kampt met een multiresistente bacterie. Er zijn vragen over mogelijke besmetting, imagoschade door alle media-aandacht en medewerkers vrezen voor hun baan. Gisteren was er een gesprek tussen de vakbond Nu'91 en het ziekenhuis.

"Nu'91 heeft tientallen meldingen ontvangen in een week tijd", zegt voorzitter Monique Kempff in het Radio1-Journaal. "Medewerkers zijn vooral bezorgd of ze zelf besmet zijn en of ze de bacterie kunnen doorgeven aan patiënten of collega's."

Media-aandacht

Door de uitgebreide aandacht voor de uitgebroken bacterie in de media hebben medewerkers ook te kampen met lastige vragen. "Patiënten willen van je weten 'of jij er ook zo één bent die zijn handen niet wast'", zegt Kempff. "In tegenstelling tot wat de mensen zeggen, worden alle hygiène-maatregelen juist en vooral in deze tijd extra in acht genomen."

Volgens Kempff zijn door speculaties in de media over een mogelijke opnamestop sommige medewerkers bang dat ze worden overgeplaatst of zelfs hun baan verliezen. Een opnamestop is er niet geweest.

Informeren

Om medewerkers gerust te stellen, gaat het ziekenhuis beter informeren. "We hebben toezeggingen dat er in elk geval wekelijks grote informatierondes zijn", zegt Kempff. "Mensen worden niet alleen gestimuleerd maar ook verplicht daarheen te gaan. Communicatie naar patiënten wordt ook verbeterd zodat verpleegkundigen veilig hun werk kunnen doen."

Verder wordt er vanaf nu vooral aandacht besteed aan het navolgen van hygiène-protocollen. "Er zijn al protocollen, die zijn nu via leidinggevenden nogmaals heel scherp onder de aandacht gebracht."

Imagoprobleem

Ondanks de maatregelen zal het Maasstad Ziekenhuis nog wel even te maken hebben met een imagoprobleem. "Ik denk dat dat nog wel een tijdje duurt", zegt Kempff. "Ik woon zelf in de regio en iedereen heeft het over het Maasstad Ziekenhuis. Zo'n reputatie volgt je nog wel een tijd."

Het vertrek van directeur Paul Smits is volgens Kempff een stap in de goede richting. "Ik vind dat er een frisse wind waait", zegt Kempff. "De aanpak van de interimbestuurder en de inspectie zal uitwijzen of dit echt effect heeft gehad op de bacterie-uitbraak. Dat weten we natuurlijk nog niet. Maar er wordt hard gewerkt om de situatie te verbeteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl