NOS NieuwsAangepast

Duits/Frans plan: eigen bestuur eurozone

De Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel willen dat er binnen de Europese Unie een speciaal bestuur komt voor de euro.

"Er komt een echte regering voor de eurozone", zei Sarkozy na topoverleg in Parijs. Voorstellen van die strekking worden volgende maand binnen de EU besproken.

Samenwerking

Volgens Duitsland en Frankrijk maakt de huidige crisis duidelijk dat de zeventien eurolanden een centraal geleid economisch beleid moeten krijgen. "Er moet een betere samenwerking voor het economische en financiële beleid komen om de euro te beschermen", zei Merkel.

Het nieuwe economisch bestuur, met alle regeringsleiders uit de eurolanden, moet worden geleid door EU-president Van Rompuy. Het zou twee keer per jaar moeten bijeenkomen.

Schuldenplafond

Sarkozy en Merkel willen ook dat alle eurolanden nog binnen een jaar een "gulden regel" in hun grondwet opnemen. Daarin moet staan dat landen 'streven naar een evenwichtig begrotingsbeleid'.

De beide leiders hebben ook afgesproken om de belastingtarieven voor bedrijven in hun landen beter op elkaar af te stemmen.

'Rommeltje'

Volgens correspondent Chris Ostendorf in Brussel heeft het plan wel kans van slagen. "Want het is in de praktijk zo dat in Europa Frankrijk en Duitsland de dienst uitmaken."

Volgens Ostendrof is de kans dus groot dat in ieder geval een groot deel van de plannen doorgaat. "Dat betekent dat bestuurders in Brussel zich straks gaan bemoeien met de begroting van landen die er een rommeltje van maken."

Mooie afspraken

Maar er is ook een andere kant aan het verhaal die nu nog niet verteld wordt, zegt Ostendorf. "Je redt de euro niet met alleen maar mooie afspraken. Daar heb je ook echt harde euro's voor nodig."

Ostendorf voorspelt dat er binnenkort ook weer een discussie komt over het ophogen van het noodfonds, over het uitbreiden van de bevoegdheden in Brussel en over het gezamenlijk financieren van de Europese schulden.

"Als er een economische regering is, dan kunnen die landen in het zuiden van Europa er geen rommeltje meer van maken en dan wordt het veel veiliger om met een grote bak geld de euro te redden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl