Nationale Indië-herdenking live bij NOS

Aangepast op

Vandaag wordt bij het Indisch Monument in Den Haag de capitulatie van Japan herdacht. Hierdoor kwam 66 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands- Indië.

Tijdens de plechtigheid worden alle slachtoffers van de Japanse onderdrukking in voormalig Nederlands-Indië gedurende de Tweede Wereldoorlog herdacht. Destijds zaten zo´n 140.000 Nederlandse burgers en militairen vier jaar vast in Japanse kampen. Zeker 25.000 van hen zijn omgekomen.

Voordracht

Premier Rutte, de Haagse loco-burgemeester Norder en vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap zullen kransen neerleggen bij het Indisch monument. Schrijver en columnist Theodor Holman houdt tijdens de herdenking een voordracht. Holmans beide ouders hebben tijdens de oorlog in Japanse kampen gezeten.

Verwacht wordt dat enkele duizenden veteranen, familieleden en nabestaanden van omgekomen militairen de herdenking bij zullen wonen.

Live verslag

De NOS doet live verslag van de herdenking op Nederland 1, van 12.10 tot 13.55 uur. Aansluitend aan de herdenking spreekt presentator Joost Karhof met premier Rutte. Zijn familie bracht de Tweede Wereldoorlog door in voormalig Nederlands-Indië.

Volg de uitzending ook live via Journaal 24

In de avond (18.40-19.05 uur) volgt op Nederland 2 een uitgebreide terugblik op de Indië-herdenking met gasten en reportages.