NOS VoetbalAangepast

Trainer Korbach (66) overleden

Fritz Korbach is op 66-jarige leeftijd overleden. De voetbaltrainer was ongeneeslijk ziek.

Bij de in Duitsland geboren Korbach werd begin 2011 keelkanker in een vergevorderd stadium vastgesteld.

Zondag bezweek hij aan de ziekte.

Korbach begon zijn trainersloopbaan als assistent bij Elinkwijk. Daarna had hij tal van betaald voetbalclubs onder zijn hoede, waaronder FC Twente, sc Heerenveen, De Graafschap, Cambuur Leeuwarden, FC Volendam en Sparta Rotterdam.

Vijf promoties

Hij promoveerde vijf keer met een club naar de eredivisie; met Wageningen, PEC Zwolle, Volendam, Twente en Heerenveen.

De kleurrijke trainer maakte in 1995 een uitstapje naar Turkije (assistent-coach en interim-trainer Istanbulspor) en in 2005 naar Indonesië (trainer Makassar).

Aanvaller tot het laatste moment

Als op één coach de typering kleurrijk van toepassing was, dan was het wel op Korbach. Hij ging altijd zijn eigen weg. Zijn teams speelden "georganiseerd boerenkoolvoetbal", op alle vragen gaf hij een rechtstreeks antwoord. Bovendien was hij altijd aanspreekbaar, in voor- en tegenspoed.

Misschien wel door de weigering zich aan te passen aan de gebruikelijke regels, dan wel het feit dat hij op zijn tijd van een slokje hield, kwam Korbach nooit bij een topclub terecht. "Ik ben er niet ver vanaf geweest", zei hij in zijn nadagen.

Opgeven deed hij nooit. Nadat de dokter hem mededeelde dat hij niet lang meer had te leven bleef hij strijdbaar. "Magere Hein zit in mijn binnenzak. Ik sta kort voor tijd met 2-0 achter. Toch is het niet onmogelijk in blessuretijd een hattrick te maken. Dat hebben er meer gedaan."

Geheel tegen zijn gewoonte in hield hij geen woord. Korbach verloor de strijd tegen kanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl