NOS NieuwsAangepast

Smartphone kan niet meer zonder datateller

Applicaties die het dataverbruik van mobiel internet in kaart brengen, worden steeds populairder. Aanleiding is de komst van nieuwe mobiele telefonie-abonnementen waarbij voor veel mobiel internet meer betaald moet worden.

Voor Android-toestellen zijn er datameters zoals Netcounter, Data Watcher Widget en PhoneUsage.

Verkleinen

Gegevensgebruik is hiervoor de populairste applicatie op de iPhone. Voor 79 cent houdt dit programma maandelijks bij hoeveel op de telefoon wordt geïnternet en geeft het een waarschuwing als de datalimiet in zicht komt. Een ander programma is het gratis Onavo. Die app probeert tegelijkertijd de data die binnenkomt te verkleinen.

Dat dergelijke programma's populairder worden blijkt uit de lijst van populairste apps voor de iPhone. Gegevensgebruik staat inmiddels op nummer 17.

Databundel

Vodafone is als eerste overgestapt op de nieuwe abonnementen. T-Mobile stapt maandag over. De grootste aanbieder, KPN, doet dat op 5 september.

Naast een bundel voor sms'en en bellen kiest een klant nu ook voor de hoeveelheid data die hij wil verbruiken. Mensen die veel internetten op hun mobiel zijn daardoor duurder uit, mede doordat ze bij veel dataverkeer ook veel belminuten en sms'jes moeten afnemen.

Advies

Voor mensen die geen idee hebben voor hoeveel data ze een abonnement moeten afsluiten, hebben winkels een test gemaakt waarmee het dataverbruik wordt ingeschat.

Mensen die al mobiel internet hebben, kunnen bij hun provider hun huidige verbruik opvragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl