NOS NieuwsAangepast

Gemartelde beer doodt zichzelf en haar welp

In China heeft een moederbeer haar welp en zichzelf gedood, om een einde te maken aan de dagelijkse marteling waaraan ze werden blootgesteld. De twee beren werden in piepkleine kooien gehouden in een zogenaamde galboerderij, waar dagelijks hun gal werd afgetapt.

Naar verluidt brak de moederbeer uit haar kooi toen ze haar jong hoorde gillen van de pijn toen zijn buik werd doorboord. De werkers vluchtten toen de moeder aan kwam rennen. Toen duidelijk werd dat ze haar jong niet kon bevrijden zou de moeder haar jong door de tralies hebben geknuffeld en uiteindelijk gewurgd. Hierna rende ze zelf met haar kop tegen een muur aan, waarna ze overleed.

Medicijn

Berengal wordt in China verkocht als medicijn tegen onder andere koorts, lever- en oogklachten. Om de gal af te tappen wordt een permanent gat in de buik van de beer gemaakt. Hierdoor lopen de beren vaak infecties en ziektes op en lijden ze veel pijn. Het lijkt er op dat beren hierom zelfmoord proberen te plegen door zichzelf op hun buik te slaan. Om dit te voorkomen worden de beren doorgaans in een ijzeren harnas gestopt. Op deze manier kan bij een beer gemiddeld 20 jaar lang gal afgetapt worden. Geschat wordt dat er zo'n 12.000 beren in dit soort galboerderijen leven. In China is er veel kritiek op deze zeer dieronvriendelijke praktijk, onder andere van traditionele genezers die pleiten voor plantaardige en synthetische alternatieven.

Door: Marc

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl