NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Veel nieuwe details reconstructie Utøya

De reconstructie die de Noorse politie gisteren met Anders Breivik uitvoerde op het eilandje Utøya heeft veel opgeleverd, zegt de politie in een persconferentie. Volgens de politie is Breivik met veel nieuwe details gekomen.

"We dachten dat het bezoek zijn geheugen zou opfrissen en dat bleek ook te kloppen. Er kwamen veel nieuwe details naar boven in de verklaringen die hij daar gaf", meldde de politiewoordvoerder tijdens de persconferentie. Over de inhoud van die details maakte de politie nog niets bekend.

Breivik werd op het eiland om uitleg gevraagd over de omstandigheden waarin hij 22 juli 69 mensen doodschoot. De verdachte van de Noorse aanslagen werd van 14.00 tot 21.30 uur onder zware politiebewaking aan een touw over het eiland geleid en verhoord.

Kogelwerende vesten

De reconstructie ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Er vloog continu een politiehelikopter boven het eiland om mogelijke vergeldingsacties te voorkomen. Breivik zelf, zijn advocaat en alle aanwezige agenten droegen kogelwerende vesten.

Volgens de politie gaf Breivik tijdens de reconstructie geen blijk van spijt of wroeging. "Hij was niet helemaal emotieloos, maar daar wil ik nu niet dieper op ingaan. Wel wil ik zeggen dat hij geen gevoelens van spijt toonde." Aldus de politiewoordvoerder.

De agenten hebben het geheel gefilmd. De beelden zullen gebruikt worden tijdens Breiviks proces.

'Enorme operatie'

"Het was een enorme operatie", zegt onze correspondent Rolien Creton. "Tijdens het acht uur lange bezoek was er een vlieg- en een vaarverbod. Ook de pers had niets in de gaten, waardoor de politie beter zijn werk kon doen."

"Voor de politie was het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen, omdat Breivik zich nu nog alles goed kan herinneren", zegt Creton. "Volgens zijn advocaat kan hij bijna elke moord heel gedetailleerd beschrijven. Dus er lag druk op de politie om snel te handelen. Langer wachten betekent vagere herinneringen."

Camera

Tijdens de reconstructie heeft de politie ook gezocht naar een camera waarmee Breivik zijn daden zou hebben vastgelegd. Volgens overlevenden had hij namelijk een camera bij zich. Breivik zelf ontkent dat.

"Hij heeft over een camera geschreven in zijn manifest", zegt Creton. "De politie had eerder al gezocht maar kon niets vinden. Tijdens de reconstructie is opnieuw naar de camera gezocht."

Gebeld

Afgelopen week werd bekend dat Breivik tijdens de schietpartij op Utøya een keer of tien met de Noorse politie heeft gebeld om zich over te geven.

STER reclame