NOS NieuwsAangepast

Woede over VS-adviseur Cameron

De beslissing van de Britse premier Cameron om de Amerikaanse oud-politiecommissaris Bratton als adviseur straatgeweld aan te stellen, is bij de Britse politie niet in goede aarde gevallen.

Bill Bratton, oud-politiechef van New York, Boston en Los Angeles, gaat de Britse regering helpen bij het bestrijden van ongeregeldheden en het in kaart brengen van bendes.

Politiechef Hanson van Manchester is kwaad over de benoeming van iemand "die 5000 mijl verderop woont". Tegen ITV zei hij dat daarover in zijn korps woede, teleurstelling en ongeloof bestaat.

Volgens Hanson heeft de Britse politie het bij de onlusten uitstekend gedaan. "Het enige wat we nodig hebben is meer geld, en geen bezuiniging van 20 procent."

Rodney King

In 1992 was Bratton nauw betrokken bij het terugdringen van de criminaliteit in Los Angeles. Daar braken hevige rellen uit nadat enkele agenten vrijuit gingen na de gewelddadige arrestatie van de zwarte Amerikaan Rodney King.

Bratton zal de Britse regering advies geven. "Ik ben vooral gevraagd om te kijken naar het probleem van misdaad en geweld door bendes. De Britse ervaring ten opzichte van de Amerikaanse ervaring en hoe we van elkaar kunnen leren", zei Bratton.

Volgens hem heeft het op grote schaal arresteren van relschoppers geen zin. "Er moet ook gekeken worden naar de sociale achtergronden."

Bezuinigingen

De bezuinigingen op de Britse politie worden ondanks de rellen van afgelopen week doorgezet. Minister Osborne van Financiën zegt dat de rellen niets aan die plannen hebben veranderd.

De Britse regering wil zo'n 2,3 miljard euro bezuinigen op de politie. Er moeten waarschijnlijk 30.000 banen verdwijnen.

Rustige nacht

De afgelopen nachten waren in Londen zo'n 16.000 agenten op straat; normaal zijn dat er 2500. Ook in andere Engelse steden werden veel meer agenten ingezet dan normaal.

Het bleef afgelopen nacht overal rustig. De politie vreesde dat uitgaansgeweld zou uitmonden in nieuwe rellen, maar die bleven uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl